Technisch Specialist Personenauto's

Over het beroep

De Technisch Specialist Personenauto’s is werkzaam in werkplaatsen van autobedrijven die behoren tot de mobiliteitsbranche. Zijn werkgever kan merkdealer zijn of een onafhankelijk bedrijf. Deze bedrijven verkopen nieuwe en gebruikte personenauto's en ze onderhouden en repareren deze voertuigen. Van de Technisch Specialist Personenauto's wordt een onderzoekende instelling gevraagd, analytisch vermogen en een zeer goede klant- en servicegerichtheid. De Technisch Specialist Personenauto’s moet nieuwe technische kennis aan collega’s kunnen overdragen en moet als de technische contactpersoon voor klanten en andere externe relaties kunnen fungeren. Hij moet een vertrouwensrelatie tussen het bedrijf en de klant kunnen opbouwen. Hij kan met zijn deskundigheid de klant overtuigen van de noodzaak van bepaalde werkzaamheden aan het voertuig.

Waar kun je werken?

Als technisch specialist personenauto's werk je bij garagebedrijven al of niet met een dealerschap, die personenauto's repareren/onderhouden. Jij bent een expert in autotechniek. Eenvoudige taken laat je over aan andere technici, jij houdt je voornamelijk bezig met het oplossen van lastige problemen zoals storingen. Je zoekt de oorzaak van technische problemen en maakt een reparatieverslag. Je onderhoudt contacten met klanten en leveranciers en stuurt collega’s aan.

Iets voor mij?

Ben je gek op auto’s? Heb je technisch inzicht? Vind je het leuk om in complexe elektronische en mechanische problemen te duiken en te puzzelen op oplossingen? Ben je geïnteresseerd in nieuwe technologieën en heb je snel door hoe die in elkaar steken? Dan is de opleiding Technisch Specialist Personenauto’s wat voor jou! Als technisch specialist personenauto’s ben je een absolute topper op je werkgebied. Bij ingewikkelde problemen ben je het aanspreekpunt in het bedrijf. Je bent communicatief en kunt ook goed aan klanten uitleggen wat je met hun auto gaat doen of hebt gedaan.

Opleidingsinhoud

De opleiding is competentiegericht opgezet. Bij competenties gaat het om het totaal van kennis, vaardigheden en houding. Deze heb je nodig om je beroep uit te kunnen oefenen. Het gaat er niet alleen om dat je wéét hoe het zou moeten, maar dat je het ook zo doet! Deze competenties heb je ook nodig om als burger in de maatschappij goed te kunnen functioneren. In de opleiding wordt hieraan, zowel theoretisch en in praktische situaties, veel aandacht besteed. De opleiding is opgebouwd uit verschillende onderdelen, waaraan je met een groep of individueel werkt. Dit gebeurt tijdens klassikale lessen met gedreven docenten, zelfstudie-uren met begeleiding en in praktijksituaties in een “state of the art” werkplaats.

Zo leer je niet alleen vakkennis en beroepsvaardigheden, maar bijvoorbeeld ook samenwerken, zelfstandig werken, plannen en jezelf presenteren. Gedurende je hele opleiding maak je door middel van stages kennis met het beroepenveld.

Opleidingsduur

De duur van de opleiding is 4 jaar.

Examens

Alle onderdelen van de opleiding worden afgesloten met een aantal proeven van bekwaamheden zowel extern als op stage, daarnaast wordt ook de theorie geëxamineerd. Wanneer je voor al deze onderdelen een voldoende resultaat behaalt, ontvang je jouw diploma.

Vervolgopleidingen

Doorstuderen aan het HBO voor de opleidingen:

  • Bedrijfsmanagement
  • Autotechniek
  • Elektrotechniek
  • Werktuigbouwkunde

Opleidingsduur

De opleiding geeft een studiebelasting van 6400 uren, verdeeld over 4 studiejaren.

Kosten opleiding

Indien je op 1 augustus van het betreffende schooljaar 18 jaar of ouder bent ben je lesgeld plichtig. Het wettelijk lesgeld voor schooljaar 2018-2019 bedraagt € 1.155,00

Aanmelden voor een doe-dag of meeloopdag?

Wil je de opleiding beter leren kennen, meld je dan aan voor een doe-dagdeel (middag of ochtend) of meeloopdag. Stuur een mail naar dhr. O. van Dierendonck: OvanDierendonck@arcuscollege.nl. Je ontvangt dan een uitnodiging. Geef aan of je interesse hebt voor een meeloopdag of doe-dag.

Leerweg: BOL

Niveau: 4

Crebo: 25249

Locatie: Heerlen

Toelatingseisen

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg of theoretische leerweg;
  • Overgangsbewijs naar 3 naar 4 havo;
  • Een mbo-diploma van een verwante opleiding op een lager niveau.

Voor de meeste opleidingen is het wenselijk dat je wiskunde, natuurkunde en/of scheikunde in je pakket hebt.