Technicus service en onderhoud werktuigbouw

Beroepsbeschrijving

Je werkt bij een technische dienst of onderhoudsafdeling van productie- en service bedrijven met als specialisatie werktuigbouw.
De werkzaamheden bestaan uit het repareren, onderhouden en storingen oplossen aan het werktuigbouwkundig gedeelte van apparaten en installaties op locatie bij de klant of bij het eigen bedrijf. Inspecteren en modificeren maken ook deel uit van deze werkzaamheden. Het gebruiksklaar maken kan gaan om onderhoudssituaties, maar ook om oplevering bij nieuwbouw. De werkzaamheden kenmerken zich door de afwisseling aan apparaten, machines en installaties waaraan wordt gewerkt en de steeds aanwezige tijdsdruk. Zelfstandigheid, zorgvuldigheid, stressbestendigheid en klantgerichtheid zijn voor de beroepsbeoefenaar essentieel bij de uitoefening van het beroep.
De beroepsbeoefenaar is zelfverzekerd, besluitvaardig, dienstverlenend en klantgericht.

Iets voor mij?

Je hebt plezier in het werken met je hoofd en je handen. Je wilt niet stilzitten maar bent graag continue bezig. Zelfstandigheid, zorgvuldigheid, stressbestendigheid en klantgerichtheid zijn essentieel bij de uitoefening van het beroep.

Opleidingsinhoud

Je leert werktuigbouwkundige inspecties uitvoeren aan installaties en machines én werktuigbouwkundige storingen aan installaties en machines analyseren, verhelpen en voorkomen dat deze in de toekomst weer gaan optreden.

Opleidingsduur

De duur van de opleiding is 4 jaar.

Mogelijke functie

Je werkt bij een technische dienst van een petrochemische of geautomatiseerd productiebedrijf. Of je bent werkzaam bij service en onderhoudsbedrijven.

Examens

Je sluit de opleiding af door middel van theorie-examens en praktijkexamens/proeve van bekwaamheid

Vervolgopleidingen.

Na deze opleiding heb je een waardevol diploma en ben je interessant voor bedrijven. Ook kun je nog verder gaan leren aan het hbo.

Kosten opleiding

Boeken en licenties ca. €1000,- voor het eerste leerjaar ( exclusief een laptop ) .

Naast de boeken zijn beschermende kleding en schoenen, veiligheidsbril en meetgereedschap noodzakelijk. Een laptop is verplicht.

Indien je op 1 augustus van het betreffende schooljaar 18 jaar of ouder bent ben je lesgeld plichtig. Het wettelijk lesgeld voor schooljaar 2018-2019 bedraagt € 1155,00

Bijzonderheden

Duur: 3 jaar, verkorte trajecten duren 2 jaar.

Vrijstellingen van examens worden verleend door de examencommissie. De deelnemer moet een vrijstelling schriftelijk aanvragen. De aanvraag onderbouwen en voorzien van bewijslast. (documenten).

Aanmelden voor een doe-middag?

Wil je de opleiding beter leren kennen, meld je dan aan voor een doe-middag (of ochtend). Je werkt dan aan verschillende opdrachten zodat je een beeld krijgt van de opleiding.

Twijfel je en wil je meemaken hoe het er op school aan toegaat, dan kun je een dag meelopen tijdens de lessen.

Stuur een mail naar dhr. L. Driessens: ldriessens@techniekcollegezl.nl Je ontvangt dan een uitnodiging. Geef hierbij aan of je aan een doe-middag of een meeloopdag wilt deelnemen.


Leerweg: BOL

Niveau: 4

Crebo: 25310

Locatie: Sittard-Geleen (Arendstraat)

Toelatingseisen

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg of theoretische leerweg;
  • Overgangsbewijs naar 3 naar 4 havo;
  • Een mbo-diploma van een verwante opleiding op een lager niveau;
  • Een havo-diploma of hoger, geeft toegang tot een verkort maatwerktraject van 2 jaar.

Het is wenselijk dat je wiskunde en natuurkunde in je pakket hebt.