Technicus mechanica

Beroepsbeschrijving

Als technicus mechanica voer je het mechanisch en (basis) elektrisch onderhoud uit aan vliegtuigen en vliegtuigonderdelen. Je werkt in een hangaar aan vliegtuigen of in een werkplaats voor vliegtuigonderdelen.

De technicus mechanica is verantwoordelijk voor alle werkzaamheden aan het vliegtuig of vliegtuigonderdelen binnen het vakgebied.

Je werkt volgens de specifieke, voor dat vliegtuig of onderdeel, geldende voorschriften. Voor elk vliegtuig zijn door de fabrikant voorschriften opgesteld. Deze voorschriften moet je goed kunnen volgen, waarbij systematisch en geconcentreerd werken belangrijk is. De voorschriften zijn in het Engels opgesteld. De Engelse taal moet je beheersen.

Iets voor mij?

Als het werken als technicus mechanica je aanspreekt, is het goed te bedenken of de volgende kenmerken op jou van toepassing zijn:

- Je hebt een natuurlijk aanleg voor Techniek.
- Je werkt nauwkeurig en bent flexibel inzetbaar.
- Veiligheid en kwaliteit vind je belangrijk.
- Je wilt blijven leren en meedenken om de voortdurende ontwikkeling in het vakgebied te kunnen volgen en te helpen verbeteren.
- Je werkt graag in teamverband en kunt zelfstandig klussen uitvoeren.
- Je houdt contact met collega’s en leidinggevende. Contacten met productievoorbereiding en kwaliteitsafdeling worden daarbij onderhouden.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding volg je het praktijk- en theorieonderwijs voor een groot gedeelte binnen de school. Alle werkzaamheden zijn luchtvaart georiënteerd. Daarnaast zijn er ook periodes dat je op stage gaat bij een erkend leerbedrijf.

Je leert beslissen en activiteiten initiëren, samenwerken en overleggen, ethisch en integer handelen, formuleren en rapporteren, vakdeskundigheid toepassen, materialen en middelen inzetten, leren, plannen en organiseren, kwaliteit leveren, instructies en procedures opvolgen, met druk en tegenslag omgaan, onderzoeken, analyseren, overtuigen en beïnvloeden.

Opleidingsduur

De duur van de opleiding is 4 jaar.

Vervolgopleidingen

Technisch specialist, EASA Cat.C en leidinggevende of verder studeren aan het hbo.

Kosten opleiding

Indien je op 1 augustus van het betreffende schooljaar 18 jaar of ouder bent ben je lesgeld plichtig. Het wettelijk lesgeld voor schooljaar 2018-2019 bedraagt € 1.155,00

Kosten lesmiddelen

Naast de boeken zijn beschermende kleding en schoenen, veiligheidsbril en meetgereedschap noodzakelijk. Ook is een laptop verplicht.

- De kosten voor de leermiddelen ongeveer € 1.733, - voor de gehele opleiding (modules Luchtvaarttechniek, taal, rekenen, loopbaan en burgerschap en VCA)
- Eenmalige kosten werkplaats benodigdheden ongeveer € 250, -
- Huur kluisje € 15, - per jaar (m.u.v. stagejaar)

De kosten van leermiddelen zijn afhankelijk van de gekozen opleiding. Je kunt je leermiddelen (boeken, laptop, digitale licenties etc.) digitaal bestellen en betalen. Het materiaal krijg je thuis bezorgd. Het digitale leermateriaal kun je op je leeromgeving vinden. Na je aanmelding word je hierover verder geïnformeerd. Wil je weten hoe je moet bestellen, lees meer hierover? Heb je vragen, klik hier voor de veel gestelde vragen?

Het is je eigen verantwoordelijkheid om de leermiddelen te bestellen. Je bent vrij in je keuze waar je de bestelling plaatst.

Aanmelden voor een hangaar middag?

Wil je de opleiding beter leren kennen, meld je dan aan voor een hangaar middag (doe-middag).

Klik HIER om je direct aan te melden of neem contact op met mw. D. Timmers: d.timmers@leeuwenborgh.nl.


Leerweg: BOL

Niveau: 4

Crebo: 25324

Locatie: Maastricht-Airport


Toelatingseisen

  • Gemengde leerweg (LVT mogelijk onderzoek)
  • Theoretische leerweg
  • Bevordering van HAVO/VWO 3 naar HAVO/ VWO 4 met wiskunde en natuurkunde voldoende
  • HAVO diploma met wiskunde en natuurkunde


Klik HIER om naar de website van het Aviation Competence Centre te gaan.