Technicus Human technology (IPO: Industrieel Product Ontwerpen)

Beroepsbeschrijving

Heb jij je ooit afgevraagd waarom je mobiele telefoon er zo uitziet of waarom die ene stoel zo lekker zit of hoe je zonnebril de zon tegenhoudt? Dan is de opleiding Industrieel Product Ontwerpen iets voor jou. De creatieve kant van techniek daagt je uit om die andere-betere-mooiere oplossing te vinden. Als industrieel product ontwerper werk je bij een ontwerpbureau, een projectontwikkelaar, een productieafdeling van een ziekenhuis of een prototypebouwer. Het gaat om bedrijven die bezig zijn met het ontwikkelen en verbeteren van producten. Met een flinke dosis creativiteit en technisch inzicht ga je aan de slag. Je wilt producten beter laten aansluiten bij de wensen en behoeften van de gebruikers. Je onderzoekt eerst waar de behoeftes liggen of waar gebruikers last van hebben. Dan ga je op zoek naar vernieuwingen/ oplossingen. Met als resultaat dat het leven van mensen aangenamer wordt. Dan kan zijn door de techniek, maar ook door het design. Uiteindelijk mag jij jezelf ontwerper noemen en verrijk je de wereld met jouw producten.

Iets voor mij?

Je kijkt naar producten in je omgeving en vraagt je af waarom ze niet anders zijn vormgegeven, beter zijn gemaakt, of waarom de nieuwste techniek niet is toegepast. Daarnaast heb je wel eens gemerkt dat een product niet goed in de hand ligt of dat de kleuren net niet bij jouw doelgroep passen, al met al denk je: “Dat kan ik beter!” Je bent een teamwerker, hebt een flexibele instelling en ontwikkeld een gevoel voor marketing, trends en vormgeving.

Opleidingsinhoud

Tijdens deze opleiding ben je bezig met het ontwerpen en het vormgeven van producten. Dit is het proces van het hebben van een idee tot het daadwerkelijk maken van een werkend product. Tijdens het uitwerken van opdrachten kom je veel verschillende en afwisselende werkzaamheden tegen. De hoofdgebieden van het beroep zijn: ontwerpen, vormgeven, handtekenen, 3D CAD-tekenen, productietechnieken en veel praktijk. Je werkt ontwerpen uit, zelfstandig of in teamverband en levert dus een echt product op!

Deze 3-jarige niveau 4-opleiding bevat drie pijlers, namelijk Vormgeving, Techniek en Bedrijfskunde. In leerjaar 1 maak je kennis met de verschillende productietechnieken, deze brede technische basis is noodzakelijk om straks de producten te gaan ontwerpen. Maar we leren je ook al de basisbeginselen van het vormgeven. In leerjaar 2 en 3 ga je je specialiseren in het vormgeven en leer je inzicht te krijgen in aspecten als gebruikersonderzoek, ergonomie en marktonderzoek. Zodat je leert om aan te sluiten bij de wensen van de klant.

Op school werk je aan projecten en doe je theoretische kennis op. In leerjaar twee zit een stageperiode van tien weken en in leerjaar drie ga je het laatste halfjaar op stage en doe je examen.

Wat leer je?

Je werkt aan de volgende leergebieden:

- design en construeren
- productie/techniek
- bedrijfsvoering
- algemeen vormend onderwijs

Opleidingsduur

De duur van de opleiding is 3 jaar.

Vervolgopleidingen

Met deze niveau 4 opleiding ben je toelaatbaar op het hbo.

Kosten opleiding

Indien je op 1 augustus van het betreffende schooljaar 18 jaar of ouder bent ben je lesgeld plichtig. Het wettelijk lesgeld voor schooljaar 2018-2019 bedraagt € 1.155,00.

Kosten lesmiddelen

Naast de boeken zijn beschermende kleding en schoenen, veiligheidsbril en meetgereedschap noodzakelijk. Een laptop is verplicht.

Boeken ca. € 650,- voor de gehele opleiding.

De kosten van leermiddelen zijn afhankelijk van de gekozen opleiding. Je kunt je leermiddelen (boeken, laptop, digitale licenties etc.) digitaal bestellen en betalen. Het materiaal krijg je thuis bezorgd. Het digitale leermateriaal kun je op je leeromgeving vinden. Na je aanmelding word je hierover verder geïnformeerd. Wil je weten hoe je moet bestellen, lees meer hierover? Heb je vragen, klik hier voor de veel gestelde vragen?

Het is je eigen verantwoordelijkheid om de leermiddelen te bestellen. Je bent vrij in je keuze waar je de bestelling plaatst.

Aanmelden voor een doe-middag?

Wil je de opleiding beter leren kennen, meld je dan aan voor een doe-middag. Jij krijgt dan een programma op maat aangeboden.
Stuur een mail naar dhr. B. Stanneveld: bstanneveld@techniekcollegezl.nl

Je ontvangt dan een uitnodiging.


Leerweg: BOL

Niveau: 4

Crebo: 25265

Locatie: Sittard-Geleen (Arendstraat)

Toelatingseisen

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg of theoretische leerweg;
  • Overgangsbewijs naar 3 naar 4 havo;
  • Een mbo-diploma van een verwante opleiding op een lager niveau.

Voor de meeste opleidingen is het wenselijk dat je wiskunde, natuurkunde en/of scheikunde in je pakket hebt.