Zorgtechnicus (Technicus engineering)

Opleidingsinhoud

De opleiding tot Zorgtechnicus is een nieuwe mbo-4 opleiding die wordt verzorgd door Zorgtechniek Limburg in samenwerking met de 3 Limburgse ROC’’s (Arcus College, Leeuwenborgh Opleidingen en Gilde Opleidingen). In het eerste jaar van de opleiding wordt een brede technische basis gelegd, aangevuld met kennis van anatomie (kennis van het menselijk lichaam), fysiologie (werking van de organen) en ziektebeelden. Deze kennis heb je nodig om straks goed te kunnen communiceren met professionals uit de medische wereld. Verder wordt er naast de technische vakken veel aandacht besteed aan sociale vaardigheden en communicatie. Als zorgtechnicus functioneer je straks op het snijvlak tussen techniek en zorg. Je komt terecht in zorgsituaties in bijvoorbeeld ziekenhuizen of verpleeghuizen, maar ook bij mensen thuis, waar je een domoticasysteem moet aanleggen.

Mogelijke functie

De vraag naar Zorgtechnici groeit met de dag. Als zorgtechnicus kun je dan ook direct aan de slag. Geen dag is hetzelfde. Zo werk je de ene dag in een zorginstelling en de volgende dag ben je bij mensen als meneer Jansen in huis. Werken bij de facilitaire of technische dienst in een ziekenhuis kan ook. Je bent eigenlijk steeds bezig met het ondersteunen van het zorgproces met technische activiteiten. En wat dacht je van jouw bijdrage bij een bedrijf dat bijvoorbeeld apparaten voor zorgdomotica bouwt, installeert en onderhoudt? Als zorgtechnicus kom je nog eens ergens.

Examens

Aan het eind van de opleiding maak je één of meer proeven van bekwaamheid.

Vervolgopleidingen

Er zijn aansluitende opleidingen in allerlei richtingen, zoals de hbo-opleiding biometrie.

Kosten opleiding

Indien je op 1 augustus van het betreffende schooljaar 18 jaar of ouder bent ben je lesgeld plichtig. Het wettelijk lesgeld voor schooljaar 2018-2019 bedraagt € 1.155,00

Kosten lesmiddelen

De kosten voor lesmateriaal bedragen ca. €700,- Daarnaast is een laptop een onmisbaar ‘gereedschap’ tijdens je opleiding.

De kosten van leermiddelen zijn afhankelijk van de gekozen opleiding. Je kunt je leermiddelen (boeken, laptop, digitale licenties etc.) digitaal bestellen en betalen. Het materiaal krijg je thuis bezorgd. Het digitale leermateriaal kun je op je leeromgeving vinden. Na je aanmelding word je hierover verder geïnformeerd. Wil je weten hoe je moet bestellen, lees meer hierover? Heb je vragen, klik hier voor de veel gestelde vragen?

Het is je eigen verantwoordelijkheid om de leermiddelen te bestellen. Je bent vrij in je keuze waar je de bestelling plaatst.

Aanmelden voor een doe-dag of meeloopdag?

Wil je de opleiding beter leren kennen, meld je dan aan voor een doe-dagdeel (middag of ochtend) of meeloopdag. Stuur een mail naar dhr. J. Schoonbrood: JSchoonbrood@arcuscollege.nl. Je ontvangt dan een uitnodiging. Geef aan of je interesse hebt voor een meeloopdag of doe-dag.

Klik hier voor een infographic van deze opleiding.


Leerweg: BOL

Niveau: 4

Crebo: 26002

Locatie: Heerlen

Toelatingseisen

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg of theoretische leerweg;
  • Overgangsbewijs naar 3 naar 4 havo;
  • Een mbo-diploma van een verwante opleiding op een lager niveau.

Voor de meeste opleidingen is het wenselijk dat je wiskunde, natuurkunde en/of scheikunde in je pakket hebt.