Technicus avionica

Beroepsbeschrijving

Als technicus avionica voer je het avionisch onderhoud uit aan vliegtuigen en vliegtuigonderdelen. Onder avionica wordt verstaan de elektrische-, navigatie- en vluchtgeleidingssystemen die in vliegtuigen worden gebruikt. Je werkt in een hangaar aan vliegtuigen of in een werkplaats voor vliegtuigonderdelen.

De technicus avionica is verantwoordelijk voor alle werkzaamheden aan het vliegtuig of vliegtuigonderdelen binnen het vakgebied.

Je werkt volgens de specifieke, voor dat vliegtuig of onderdeel, geldende voorschriften. Voor elk vliegtuig zijn door de fabrikant voorschriften opgesteld. Deze voorschriften moet je goed kunnen volgen, waarbij systematisch en geconcentreerd werken belangrijk is. De voorschriften zijn in het Engels opgesteld. De Engelse taal moet je beheersen. Hij houdt toezicht op het uitvoeren van aanpassingen in elektronische systemen.

Iets voor mij?

Als het werken als technicus avionica je aanspreekt, is het goed te bedenken of de volgende kenmerken op jou van toepassing zijn:

Je hebt een natuurlijk aanleg voor Techniek. Je werkt nauwkeurig en bent flexibel inzetbaar. Veiligheid en kwaliteit vind je belangrijk, je wilt blijven leren en meedenken om de voortdurende ontwikkeling in het vakgebied te kunnen volgen en te helpen verbeteren. Je werkt graag in teamverband en kunt zelfstandig klussen uitvoeren. Je houdt contact met collega’s en leidinggevende. Contacten met productievoorbereiding en kwaliteitsafdeling worden daarbij onderhouden.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding volg je het praktijk- en theorieonderwijs voor een groot gedeelte binnen de school. Alle werkzaamheden zijn luchtvaart georiënteerd.  Daarnaast zijn er ook periodes dat je op stage gaat bij een erkend leerbedrijf.      

Je leert beslissen en activiteiten initiëren, samenwerken en overleggen, ethisch en integer handelen, formuleren en rapporteren, vakdeskundigheid toepassen, materialen en middelen inzetten, leren, plannen en organiseren, kwaliteit leveren, instructies en procedures opvolgen, met druk en tegenslag omgaan, onderzoeken, analyseren, overtuigen en beïnvloeden.

Opleidingsduur

De duur van de opleiding is 4 jaar.

Vervolgopleidingen

Technisch specialist, EASA Cat.C en leidinggevende of verder studeren aan het hbo.

Kosten opleiding

Indien je op 1 augustus van het betreffende schooljaar 18 jaar of ouder bent ben je lesgeld plichtig. Het wettelijk lesgeld voor schooljaar 2018-2019 bedraagt € 1.155,00

Kosten lesmiddelen

Naast de boeken zijn beschermende kleding en schoenen, veiligheidsbril en meetgereedschap noodzakelijk. Een laptop is verplicht.     

Boeken en licenties ca. €1.480,- voor de gehele opleiding.

De kosten van leermiddelen zijn afhankelijk van de gekozen opleiding. Je kunt je leermiddelen (boeken, laptop, digitale licenties etc.) digitaal bestellen en betalen. Het materiaal krijg je thuis bezorgd. Het digitale leermateriaal kun je op je  leeromgeving vinden. Na je aanmelding word je hierover verder geïnformeerd. Wil je weten hoe je moet bestellen, lees meer hierover? Heb je vragen, klik hier voor de veel gestelde vragen?

Het is je eigen verantwoordelijkheid om de leermiddelen te bestellen. Je bent vrij in je keuze waar je de bestelling plaatst.

Aanmelden voor een hangaarmiddag?

Wil je de opleiding beter leren kennen, meld je dan aan voor een hangaarmiddag. (doe-middag). Klik hier om je direct aan te melden of neem contact op met mw. D. Timmers: d.timmers@leeuwenborgh.nl


Leerweg: BOL

Niveau: 4

Crebo: 25323

Locatie: Maastricht-Airport

Toelatingseisen

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg of theoretische leerweg;
  • Overgangsbewijs naar 3 naar 4 havo;
  • Een mbo-diploma van een verwante opleiding op een lager niveau.

Voor de meeste opleidingen is het wenselijk dat je wiskunde, natuurkunde en/of scheikunde in je pakket hebt.

INTRODUCTIEWEEK 3 SEPT

Leerjaar 1

 

-              1ste lesdag nieuwe studenten is op maandag 3 september om 10.00 uur (zij ontvangen een brief over de 1ste schooldag). Op de 1ste schooldag ontvangen zij het programma van de introductieweek.

-              Horsterweg 13, 6199 AC Maastricht Airport

-              Zorg ervoor dat je bij de start van het schooljaar je boeken hebt besteld via Studers en je kluisje hebt betaald via schoolkassa op de site van ROC Leeuwenborgh

-              Lunchpakket meenemen

-              Eindtijd ongeveer 14.00 uur

 

Leerjaar  2 en 4

 

-              1ste lesdag zittende studenten is op dinsdag 4 september om 8.45 uur. Deze info komt op Fronter te staan en zal de mentor ook doorgeven tijdens de rapportuitreiking op donderdag 12 juli om 15.00 uur

-              Zorg ervoor dat je bij de start van het schooljaar je boeken hebt besteld via Studers en je kluisje hebt betaald via schoolkassa op de site van ROC Leeuwenborgh

 

Leerjaar 3

 

  • Op stage