Signspecialist

Beroepsbeschrijving

Als signspecialist vertaal je de wensen van een opdrachtgever naar een aantrekkelijk en doeltreffend signproduct. Communiceren, samenwerken, leidinggeven en ontwerpen zijn belangrijke taken van de signspecialist. Naast het aandragen van creatieve oplossingen is ook vaktechnische kennis en ondernemersinzicht van groot belang voor deze alleskunner.
Als eindverantwoordelijke in projecten of als zelfstandig ondernemer beheerst de signspecialist het volledige creatieve, technische en zakelijke proces.

Opleidingsinhoud

Tijdens deze niveau 4 opleiding leer je ontwerpen, een idee bedenken en dit vervolgens omzetten in inspirerende woord- en beeldtaal. Naast het communiceren met klanten, leveranciers en medewerkers ben je bezig met het aansturen van de creatieve en technische processen die tot een gevarieerd scala van signproducten kunnen leiden.
Dit doe je door theoretische, maar vooral ook praktisch aan de slag te gaan. Daarbij is de theorie vaak gekoppeld aan praktijkopdrachten. Naarmate de opleiding vordert zul je in toenemende mate zelfstandig gaan werken. Het werken in teamverband wordt geoefend op school in een gesimuleerde praktijkomgeving en tijdens bedrijfsstages. Je krijgt les in handmatige technieken, digitaal vormgeven, signpraktijk, signtechniek. Maar ook in stijlleer (kunstbeschouwing), softwarebeheersing en bedrijfsbeheer.
Aan het einde van de opleiding ben je in staat om de vraag van de klant te vertalen in een goed product. Daarbij heb je het creatieve concept, kunnen omzetten in een aantrekkelijk en functioneel signproduct. Je hebt zorg gedragen voor de creatieve ontwikkeling of omzetting van het concept en dit ook praktisch tot uitvoering gebracht. Daarbij heb je gebruik gemaakt van diverse signtechnieken, waaronder plot- en printtechnieken, car- en interieurwrapping (inpakken van ondergronden d.m.v. vinyl’s), graveertechnieken, textieldruktechniek, lichttechniek.

Opleidingsduur

De duur van de opleiding is 4 jaar.

Toelichting

De opleiding is ontwikkeld door het Arcus College in samenwerking met het DaCapo College in Sittard en wordt in Sittard aangeboden. Dat is uniek in Limburg en handig voor Limburgs creatief talent met een vmbo-diploma op zak. Zij hoeven niet langer voor een creatieve opleiding naar Eindhoven te reizen met alle reistijd en kosten van dien. En dankzij de kwaliteitsmaatstaven van Arcus ben je verzekerd van een goede opleiding!

Vervolgopleidingen

In Maastricht kun je aan de Zuyd Hogeschool kiezen uit twee uitstekende vervolgopleidingen: Communication & Multimediadesign en Kunst & Techniek. Uiteraard hoort ook een docentenopleiding tot de mogelijkheid.

Kosten opleiding

Indien je op 1 augustus van het betreffende schooljaar 18 jaar of ouder bent ben je lesgeld plichtig. Het wettelijk lesgeld voor schooljaar 2018-2019 bedraagt € 1.155,00

Kosten lesmiddelen

Naast de kosten leermiddelen wordt verwacht dat je in het bezit bent van een laptop incl. diverse grafische programma's.
De kosten van leermiddelen zijn afhankelijk van de gekozen opleiding. Je kunt je leermiddelen (boeken, laptop, digitale licenties etc.) digitaal bestellen en betalen. Het materiaal krijg je thuis bezorgd. Het digitale leermateriaal kun je op je  leeromgeving vinden. Na je aanmelding word je hierover verder geïnformeerd. Wil je weten hoe je moet bestellen, lees meer hierover? Heb je vragen, klik hier voor de veel gestelde vragen?
Het is je eigen verantwoordelijkheid om de leermiddelen te bestellen. Je bent vrij in je keuze waar je de bestelling plaatst.

Bijzonderheden

Na aanmelding word je uitgenodigd voor een intakegesprek en een toelatingsexamen. Alle kandidaten leggen dit traject af. Daarbij proberen we, afhankelijk van de beroepsopleiding, te beoordelen of je voldoende gemotiveerd bent en weet waar je aan begint, of je geïnteresseerd bent in Sigmaker, of je voldoende vaardigheden hebt en of je de gekozen beroepsopleiding met succes kunt afronden. Voor het toelatingsonderzoek adviseren we je om zoveel mogelijk eigen werk (liefst in verschillende technieken uitgevoerd) mee te nemen. Wanneer dit nodig is, worden er aanvullende afspraken met je gemaakt. Als je toelaatbaar bent, sluit het Arcus College een onderwijsovereenkomst met je af waarin afspraken over het opleidingstraject zijn vastgelegd. In deze onderwijsovereenkomst worden de rechten en plichten van het Arcus College en van jou geregeld.
• de opleiding heeft maar een beperkt aantal plaatsen (± 1 klas) wat dus inhoud, dat het mogelijk is dat je, ondanks gebleken talent/kwaliteit, mogelijk niet tot de opleiding toegelaten wordt. 

Aanmelden voor een doe-dag of meeloopdag?

Wil je de opleiding beter leren kennen, meld je dan aan voor een doe-dagdeel (middag of ochtend) of meeloopdag. Stuur een mail naar 

Roswitha: 

WDaling@techniekcollegezl.nl

 Je ontvangt dan een uitnodiging. Geef aan of je interesse hebt voor een meeloopdag of doe-dag.


Leerweg: BOL

Niveau: 4

Crebo: 25215

Locatie: Sittard-Geleen (Rijksweg Zuid)

Toelatingseisen

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg of theoretische leerweg;
  • Overgangsbewijs naar 3 naar 4 havo;
  • Een mbo-diploma van een verwante opleiding op een lager niveau.

INTRODUCTIEWEEK 3 SEPT

Leerjaar 1

  • We starten de intro-dag om 9.00 uur, zorg dat je op tijd bent
  • Locatie Rijksweg Zuid 70, 6134 AD Sittard. Ingang Landweringstraat, verzamelen in lokaal H5
  • Trek niet je allernieuwste sneakers aan
  • Wij zorgen voor de innerlijke mens. (Je hoeft dus geen bammetjes mee te nemen, tenzij je een allergie hebt)
  • Het programma duurt tot ongeveer 15.00 uur

Het lesprogramma start op dinsdag 4 september

 

Klas s22a

Met ingang van woensdag 5 september beginnen de lessen volgens rooster,   https://sa-arcus.xedule.nl

 

Overige sign klassen:

Met ingang van dinsdag 4 september beginnen de lessen volgens rooster,   https://sa-arcus.xedule.nl