Signspecialist

Beroepsbeschrijving

Als Signspecialist vertaal je de wensen van een opdrachtgever naar een aantrekkelijk en doeltreffend signproduct. Communiceren, samenwerken, leidinggeven en ontwerpen zijn belangrijke taken van de Signspecialist. Naast het aandragen van creatieve oplossingen is ook vaktechnische kennis en ondernemersinzicht van groot belang voor deze alleskunner Als eindverantwoordelijke in projecten of als zelfstandig ondernemer beheerst de Signspecialist het volledige creatieve, technische en zakelijke proces. Je kunt gaan werken bij een reclame- of beletteringsbedrijf, een textielbedrijf, in de standbouw of als displayproducent.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding Signspecialist leer je ontwerpen, een idee bedenken en dit vervolgens omzetten in inspirerende woord- en beeldtaal. Naast het communiceren met klanten, leveranciers en medewerkers ben je bezig met het aansturen van de creatieve en technische processen die tot een gevarieerd scala van signproducten kunnen leiden.

Dit doe je door theoretisch, maar vooral ook praktisch aan de slag te gaan. Daarbij is de theorie vaak gekoppeld aan praktijkopdrachten. Naarmate de opleiding vordert, zal je in toenemende mate zelfstandig gaan werken. Het werken in teamverband wordt geoefend op school in een gesimuleerde praktijkomgeving en tijdens bedrijfsstages. Je krijgt les in handmatige technieken, digitaal vormgeven, signpraktijk, signtechniek. Maar ook in stijlleer (kunstbeschouwing) en ondernemerschap.

Aan het einde van de opleiding ben je in staat om de vraag van de klant te vertalen in een goed product. Daarbij heb je het creatieve concept kunnen omzetten in een aantrekkelijk en functioneel signproduct. Je hebt zorg gedragen voor de creatieve ontwikkeling of omzetting van het concept en dit ook praktisch tot uitvoering gebracht. Daarbij heb je gebruik gemaakt van diverse signtechnieken, waaronder plot- en printtechnieken, car- en interieurwrapping (inpakken van ondergronden d.m.v. vinyl’s), graveertechnieken, textieldruktechniek en lichttechniek. De opleiding is anders ingericht, het studeren is gebaseerd op het behalen van competenties. Dat wil zeggen dat je voor het beroep relevante kennis en vaardigheden moet ontwikkelen. Tijdens je opleiding werk je aan de ontwikkeling van deze competenties. De vorm waarin je leert is deels in projecten. In een project worden verschillende vaardigheden en kennis geïntegreerd. Een project voer je soms alleen uit, maar meestal in een groep, hierdoor leer je steeds meer om zelfstandig te werk te gaan. Naast de projecten heb je ook nog les in vakken die nodig zijn om de projecten te kunnen uitvoeren. Binnen de opleiding wordt veel aandacht besteed aan de beroepspraktijkvorming (BPV). Dit betekent dat je stages loopt bij erkende leerbedrijven. Je krijgt de vakken Signpraktijk, Signtechniek, Desktop Publisher, Decoratieve Technieken, Schetsvaardigheid, Signtheorie, Typografie, Vormgeving, VCA, Kunstgeschiedenis, Nederlands, Engels, Rekenen en Loopbaan en Burgerschap.

Opleidingsduur

De duur van de opleiding is 4 jaar.

Vervolgopleidingen

- Mediavormgeving niveau 4, Techniek College
- Docentenopleiding

Kosten opleiding

Indien je op 1 augustus van het betreffende schooljaar 18 jaar of ouder bent ben je lesgeld plichtig. Het wettelijk lesgeld voor schooljaar 2018-2019 bedraagt € 1.155,00.

Hou rekening met hoge bijkomende kosten voor een laptop, software, boeken en andere leermiddelen.

Toelatingsprocedure

Om toegelaten te worden doorloop je een procedure. Deze procedure bestaat uit een thuisopdracht, schoolopdrachten en een portfoliogesprek / intakegesprek. Tijdens dit gesprek wordt beslist over jouw plaatsing en wordt het besluit je meteen medegedeeld.

Voor de thuisopdracht krijg je minimaal 10 dagen de tijd. Hierin kun je laten zien welke skills je al hebt als Signmaker. De schoolopdrachten vinden plaats in Sittard, Rijksweg Zuid 70, deze zullen Sign en Media gerelateerd zijn, zodat wij een goed beeld van je kunnen vormen. Het portfoliogesprek duurt 45 minuten en vindt plaats in Heerlen of Sittard. Tijdens dit gesprek overleg je de thuisopdracht en eventueel andere signgerelateerde producten van jezelf.

Aanmelden voor een meeloopdag?

Wil je de opleiding beter leren kennen, meld je dan aan voor een meeloopdag. Stuur een mail naar,

Marianne van Asten:

mvanasten@arcuscollege.nl

Je ontvangt dan een uitnodiging.

Leerweg: BOL

Niveau: 4

Crebo: 25215

Locatie: Sittard-Geleen (Rijksweg Zuid)

Toelatingseisen

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg of theoretische leerweg;
  • Overgangsbewijs naar 3 naar 4 havo;
  • Een mbo-diploma van een verwante opleiding op een lager niveau.

numerus fixus: de totale instroom voor de signopleidingen niet meer is dan 48 studenten (dus voor niveau 2,3 en 4 samen)

De intakeprocedure

Mogelijkheid 1: je vooropleiding is vmbo-kader.
Als je als vooropleiding vmbo-kader hebt, ontvang je, zodra je aanmeldingsdossier compleet is, een uitnodiging voor een onderzoek zodat wij zicht krijgen op jouw capaciteiten, je persoonlijkheid en omstandigheden. Vervolgens word je uitgenodigd voor een schoolopdracht en krijg je tevens een thuisopdracht toegestuurd.

Mogelijkheid 2: je vooropleiding is vmbo-gemengd / theoretisch.
Als je als vooropleiding vmbo-(gemengd) theoretisch hebt, ontvang je een uitnodiging voor een schoolopdracht en krijg je tevens een thuisopdracht toegestuurd. Voor het maken van de schoolopdracht kom je naar de locatie. Daarna word je uitgenodigd voor een gesprek waarbij je je gemaakte thuisopdracht en een eigen samengesteld portfolio meeneemt. Aan het einde van dit gesprek hoor je mondeling wat ons advies voor jou is, of deze opleiding voor jou haalbaar kan zijn. Het kan echter ook zijn dat er nog een vervolggesprek nodig is.

Omdat er voor deze opleiding een numerus fixus geldt, is het belangrijk dat je zo spoedig mogelijk je aanmeldingsdossier compleet maakt. De datum waarop je je schoolopdracht doet, is bepalend voor de volgorde van aanname. Er zijn 48 plekken in totaal beschikbaar voor signspecialist niveau 4, allround signmaker niveau 3, en medewerker sign niveau 2.