Researchinstrumentmaker

Beroepsbeschrijving

Dit is het vakgebied van de precisieapparatuur. De researchinstrumentmaker (fijnmechanicus) is de specialist in de metaalindustrie. Je gebruikt en maakt speciale gereedschappen, medische- en precisie of optische instrumenten. Daarvoor werk je vaak onder omstandigheden, bv in een clean room. Je denkt mee over technische mogelijkheden en alternatieven naar aanleiding van een probleemstelling. Je maakt ontwerptekeningen en bouwt  (samen met collega's) prototypen en proefopstellingen. Je bent creatief, nauwkeurig en draagt vaak een grote verantwoordelijkheid.

Iets voor mij?

Je hebt een natuurlijke aanleg voor techniek. Je werkt nauwkeurig en hebt aandacht voor kwaliteit. Daarbij ben je je bewust van je verantwoordelijkheid. Je kunt volledig zelfstandig werken en goed communiceren met anderen over je werk. Creativiteit, concentratie en ruimtelijk inzicht zijn belangrijke eigenschappen naast het vermogen om problemen te analyseren en op te lossen.   

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding volg je het praktijk- en theorieonderwijs voor een groot gedeelte binnen de school. Daarnaast zijn er ook periodes dat je op stage gaat bij een erkend leerbedrijf.           

Je leert samenwerken en overleggen, presenteren, vakdeskundigheid toepassen, materialen en middelen inzetten, plannen en organiseren, kwaliteit leveren, instructies en procedures opvolgen. 

Opleidingsduur

De duur van de opleiding is 4 jaar.

  

Vervolgopleidingen

Met deze niveau 4 opleiding ben je toelaatbaar op het hbo.

Kosten opleiding

Het wettelijk cursusgeld (BBL, niveau 3 en 4) voor schooljaar 2018-2019 bedraagt € 582,00.

Het wettelijk cursusgeld (BBL, niveau 1 en 2) voor schooljaar 2018-2019 bedraagt € 240,00.

Vraag bij de organisatie waarmee je een leer-arbeidsovereenkomst hebt wie de kosten, cursusgeld en de daarbij behorende leermiddelen, draagt.

Kosten lesmiddelen

Naast de boeken zijn beschermende kleding en schoenen, veiligheidsbril en meetgereedschap noodzakelijk. Een laptop is verplicht.     

Boeken ca. €800,-  voor de gehele opleiding.

De kosten van leermiddelen zijn afhankelijk van de gekozen opleiding. Je kunt je leermiddelen (boeken, laptop, digitale licenties etc.) digitaal bestellen en betalen. Het materiaal krijg je thuis bezorgd. Het digitale leermateriaal kun je op je  leeromgeving vinden. Na je aanmelding word je hierover verder geïnformeerd. Wil je weten hoe je moet bestellen, lees meer hierover? Heb je vragen, klik hier voor de veel gestelde vragen?

Het is je eigen verantwoordelijkheid om de leermiddelen te bestellen. Je bent vrij in je keuze waar je de bestelling plaatst.

Aanmelden voor een doe-middag?

Wil je de opleiding beter leren kennen, meld je dan aan voor een doe-middag. Jij krijgt dan een programma op maat aangeboden. 
Stuur een mail naar dhr. B. Stanneveld :b.stanneveld@leeuwenborgh.nl
Je ontvangt dan een uitnodiging.


Leerweg: BBL

Niveau: 4

Crebo: 25301

Locaties: Sittard-Geleen (Arendstraat), Sittard-Geleen (Rijksweg Zuid)

Toelatingseisen

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg of theoretische leerweg;
  • Overgangsbewijs naar 3 naar 4 havo;
  • Een mbo-diploma van een verwante opleiding op een lager niveau.

Voor de meeste opleidingen is het wenselijk dat je wiskunde, natuurkunde en/of scheikunde in je pakket hebt.