Research Instrumentmaker

Beroepsbeschrijving

Research Instrumentmaker, wat is dat eigenlijk?

Wat het brein kan bedenken, kan ook worden bereikt. Je bedenkt, ontwerpt en vervaardigd met behulp van diverse machines, zowel handbediende als volautomatische, innovatieve, nauwkeurige apparaten (prototypen/tools) en proefopstellingen voor elk voorkomend probleem. Je gebruikt hiervoor veelal de zogenoemde 'verspanende technieken' als draaien, frezen en slijpen. Uiterste nauwkeurigheid is van groot belang.

Deze apparaten kom je tegen in de machine, transportmiddelen of elektronische industrie, in Research and Development en Life Science and Health (medische hulpmiddelen). Veel wetenschappelijk onderzoek zou onmogelijk zijn zonder door de instrumentmakers ontwikkelde en geproduceerde apparaten of meetopstellingen.

Iets voor mij?

Een Research Instrumentmaker is een knutselaar, puzzelaar en uitvinder. Ben je creatief en innovatief? Nauwkeurig en zorgvuldig? En handig, met een goed ruimtelijk inzicht? Dan ben jij de perfecte research instrumentmaker.

Toekomstperspectief

Na het afronden van de opleiding op niveau 4 kun je doorstromen naar het HBO, maar met een diploma op zak ben je ook een ‘goede binnenkomer’ op de arbeidsmarkt. De arbeidsmarkt voor onze afgestudeerden is goed: het Nederlandse bedrijfsleven roept steeds harder om vakmensen die zijn getraind in het bedenken en realiseren van innovatieve constructies, waarin precisietechnologie een centrale rol speelt.


Opleidingsinhoud

De lessen zijn zeer praktijkgericht. Dit wil zeggen dat de praktijk centraal staat, je wordt dan ook opgeleid tot een vakspecialist. Tijdens de opleiding werk je aan praktijkgerichte projecten en krijg je, op het moment dat het nodig is, de benodigde technische vaktheorie (gereedschappenleer, materialenleer, constructieleer en mechatronica) aangeboden.

Wij leren jou omgaan met hedendaagse technieken, zoals 3D-ontwerpen, 3D-printen, CAD/CAM-technieken, lasersnijden en 3D-meettechnieken.

Zo leer je innovatief en creatief (samen) te werken binnen een inspirerende en gesimuleerde werkomgeving.

Daarnaast krijg je ondersteunende vakken als Wiskunde en Natuurkunde en verder worden de generieke vakken Nederlands, Engels, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap gegeven. Tevens loop je elk leerjaar een keer stage bij één van de vele stagebedrijven verbonden aan de Fijnmechanische Techniek.

Opleidingsduur

De duur van de opleiding is 4 jaar.

Vervolgopleidingen

Met deze niveau 4 opleiding ben je toelaatbaar op het HBO.

Kosten opleiding

Indien je op 1 augustus van het betreffende schooljaar 18 jaar of ouder bent ben je lesgeld plichtig. Het wettelijk lesgeld voor schooljaar 2018-2019 bedraagt € 1.155,00.

Kosten lesmiddelen

Naast de leerboeken zijn beschermende kleding en schoenen, veiligheidsbril en meetgereedschap noodzakelijk. Een laptop is verplicht.

Boeken ca. €700,- voor de gehele opleiding. Het is je eigen verantwoordelijkheid om de leermiddelen te bestellen. Je bent vrij in je keuze waar je de bestelling plaatst.

Aanmelden voor een doe-middag?

Wil je de opleiding beter leren kennen, meld je dan aan voor een doe-middag. Jij krijgt dan een programma op maat aangeboden. Stuur een mail naar dhr. B. Stanneveld: bstanneveld@techniekcollegezl.nl.

Je ontvangt dan een uitnodiging.


Leerweg: BOL

Niveau: 4

Crebo: 25301

Locatie: Sittard-Geleen (Arendstraat)

    • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg of theoretische leerweg;
    • Overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
    • Een mbo-diploma van een verwante opleiding op een lager niveau.

      Het is wenselijk dat je wiskunde en/of natuurkunde in je pakket hebt.