Procesoperator B

Beroepsbeschrijving

Je werkt zelfstandig in ploeg- of teamverband aan (een onderdeel van) een productieproces in de procesindustrie of maakindustrie. Je bedient en onderhoudt machines en zorgt ervoor dat het productieproces goed verloopt.Als er iets mis dreigt te lopen, moet je kunnen ingrijpen, bijsturen of storingen verhelpen. Je fabriceert allerlei producten zoals kunststof korrels, aardewerken kopjes of tegels, bier, papier of shampoo. Als operator B maak je gebruik van zeer uiteenlopende controle- en bedieningsapparatuur.

Als je kiest voor deze opleiding dan kies je voor een baan met toekomst. Alle leerlingen die momenteel afstuderen hebben direct werk bij diplomering.

Opleidingsinhoud

BOL = de beroepsopleidende leerweg is een dagopleiding. Zowel in leerjaar 1 als in leerjaar 2 volg je lessen en doe je praktijkervaring op in onze proeffabriek en in de praktijk in de stageperioden. Het laatste deel van de opleiding bestaat uit de zogenaamde meesterstage in een bedrijf.

Wij besteden veel aandacht aan procestechniek, meet- en regeltechniek, veiligheid, onderhoud, natuurkunde, veiligheid (VCA), rekenen, Nederlands en Engels.

Opleidingsduur

De duur van de opleiding is 2,5 jaar.

Mogelijke functie

Je bent werkzaam in zeer uiteenlopende sectoren binnen de procesindustrie, bij kleine, middelgrote en grote bedrijven die behoren tot de: papierindustrie, kunststofindustrie, rubber-, metaal- of machine-industrie, voedingsmiddelen of verpakkingsindustrie, de energiesector of een drinkwaterproducent.

In de procesindustrie werk je in continudienst. Dit betekent dat je afwisselend overdag, in de avond of ’s nachts werkt. Voordeel hiervan is dat je meer vrije tijd hebt en dat je salaris ca 30% hoger ligt dan vergelijkbare opleidingen die niet in diensten werken.

Examens

Als jouw examenportfolio helemaal in orde is mag je op de theoretische examens doen en het examen in de praktijk. De zgn. Meesterproef.

Vervolgopleidingen

Operator C (niveau 4).

Kosten opleiding

Indien je op 1 augustus van het betreffende schooljaar 18 jaar of ouder bent ben je lesgeld plichtig. Het wettelijk lesgeld voor schooljaar 2018  - 2019 bedraagt € 1155,00

Kosten lesmiddelen

Je moet rekenen op max € 1000,- per leerjaar voor boeken en materialen. Daarnaast verwachten we dat je over een laptop beschikt.

De kosten van leermiddelen zijn afhankelijk van de gekozen opleiding. Je kunt je leermiddelen (boeken, laptop, digitale licenties etc.) digitaal bestellen en betalen. Het materiaal krijg je thuisbezorgd. Het digitale leermateriaal kun je op je leeromgeving vinden. Na je aanmelding word je hierover verder geïnformeerd. Wil je weten hoe je moet bestellen, lees meer hierover? Heb je vragen, klik hier voor de veel gestelde vragen?

Het is je eigen verantwoordelijkheid om de leermiddelen te bestellen. Je bent vrij in je keuze waar je de bestelling plaatst.

Aanmelden voor een meeloopdag?

Wil je de opleiding beter leren kennen, meld je dan aan voor een meeloopdag. Stuur een mail naar dhr. J. de Goeij: JdeGoeij@techniekcollegezl.nl  Je ontvangt dan een uitnodiging. Geef of je interesse hebt voor een meeloopdag of doe-dag.


Leerweg: BOL

Niveau: 3

Crebo: 25338

Locatie: Nieuw Eyckholt

Toelatingseisen

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg of theoretische leerweg;
  • Overgangsbewijs naar 3 naar 4 havo;
  • Een mbo-diploma van een verwante opleiding op een lager niveau.

Voor de meeste opleidingen is het wenselijk dat je wiskunde, natuurkunde en/of scheikunde in je pakket hebt.