Operator C

Beroepsbeschrijving

Een wereldbaan, altijd dichtbij. Je werkt zelfstandig in ploeg- of teamverband aan (een onderdeel van) een productieproces in de procesindustrie of maakindustrie. Je bedient en onderhoudt machines en zorgt ervoor dat het productieproces goed verloopt. Als er iets mis dreigt te lopen, moet je kunnen ingrijpen, bijsturen of storingen verhelpen. Je fabriceert allerlei producten zoals kunststof korrels, aardewerken kopjes of tegels, bier, papier of shampoo. Als operator C maak je gebruik van zeer uiteenlopende controle- en bedieningsapparatuur tot een centrale controlekamer met geïntegreerde meet- en regelfuncties voor de bewaking en sturing van het productieproces. Je bent een specialist die op basis van zijn kennis en inzicht zelfstandig en op flexibele wijze productieprocessen beheerst en eventueel coördineert. Daarnaast heb je projectmatige taken bij proces- verbetering en productontwikkeling.

Opleidingsinhoud

BOL = de beroepsopleidende leerweg is een dagopleiding. In alle leerjaren volg je lessen en doe je praktijkervaring op in onze praktijkfaciliteiten (proeffabriek, meet- en regelcentrum, natuurkunde- en scheikundelaboratorium en werktuigbouwkundepracticum) en in de praktijk in de stageperioden.

Wij besteden veel aandacht aan procestechniek, meet- en regeltechniek, veiligheid, onderhoud, natuurkunde, veiligheid (VCA), rekenen, Nederlands en Engels.

Opleidingsduur

De duur van de opleiding is 4 jaar.

Mogelijke functie

Je bent werkzaam in zeer uiteenlopende sectoren binnen de procesindustrie, bij kleine, middelgrote en grote bedrijven die behoren tot de: papierindustrie, kunststoffenindustrie, rubber-, metaal- of machine-industrie, voedingsmiddelen- of verpakkingsindustrie, de energiesector of een drinkwaterproducent.

In de procesindustrie werk je in continudienst. Dit betekent dat je afwisselend overdag, in de avond of ’s nachts werkt. Voordeel hiervan is dat je meer vrije tijd hebt en dat je salaris ca 30% hoger ligt dan vergelijkbare opleidingen die niet in ploegendiensten werken. Een hbo-salaris met een werkweek van 33 uur.

Examens

Als jouw examenportfolio helemaal in orde is, mag je de theoretische examens doen en het examen in de praktijk, de zogenaamde Proeve van Bekwaamheid.

Vervolgopleidingen

Na het behalen van je diploma kun je gaan werken of verder studeren in het hbo.

Kosten opleiding

Indien je op 1 augustus van het betreffende schooljaar 18 jaar of ouder bent ben je lesgeld plichtig. Het wettelijk lesgeld voor schooljaar 2018 - 2019 bedraagt € 1155,00.

Kosten lesmiddelen

Je moet rekenen op maximaal € 800,- per studiejaar voor boeken en materialen. Daarnaast verwachten we dat je over een laptop beschikt.

Je kunt je leermiddelen (boeken, laptop, digitale licenties, etc.) digitaal bestellen en betalen. Het materiaal krijg je thuisbezorgd. Het digitale leermateriaal kun je op je leeromgeving vinden. Na je aanmelding word je hierover verder geïnformeerd. Wil je weten hoe je moet bestellen, lees meer hierover.

Het is je eigen verantwoordelijkheid om de leermiddelen te bestellen. Je bent vrij in je keuze waar je de bestelling plaatst. Tweedehands lesmaterialen is natuurlijk ook altijd een goede optie.

Bijzonderheden

Na de zomervakantie. Incidenteel is maatwerk mogelijk.

Aanmelden voor een meeloopdag?

Wil je de opleiding beter leren kennen, meld je dan aan voor een doedag. Klik HIER voor een aanmeldformulier en mail dit naar: mevrouw S. Gerhards: sgerhards@techniekcollegezl.nl. Je ontvangt dan een uitnodiging.

Leerweg: BOL

Niveau: 4

Crebo: 25303

Locatie: Nieuw Eyckholt

Toelatingseisen

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg of theoretische leerweg;
  • Overgangsbewijs naar 3 naar 4 havo;
  • Een mbo-diploma van een verwante opleiding op een lager niveau.

Voor de meeste opleidingen is het wenselijk dat je wiskunde, natuurkunde en/of scheikunde in je pakket hebt.