Monteur service en onderhoud installaties en systemen

Monteur service en onderhoud installaties en systemen

Beroepsbeschrijving

Je werkt bij een werktuigbouwkundige, elektrotechnische of technische dienst. Je werk bestaat uit het onderhouden, storingen oplossen of aanleggen van apparaten, installaties en systemen. Dit doe je op locatie bij de klant of bij het eigen bedrijf. Inspecteren en technisch aanpassen maken ook deel uit van je werk. Het kan gaan om onderhoud in bestaande situaties, maar ook nieuw werk. De werkzaamheden kenmerken zich door de afwisseling in het werk: steeds een andere plaats, tijd en omstandigheden. Er is vaak tijdsdruk. Je moet je kunnen aanpassen aan veranderende situaties. Je bent zelfstandig, zorgvuldig, stressbestendig en klantgericht.

Iets voor mij?

Plezier hebben in het werken met je hoofd en je handen. Niet willen stilzitten maar continue bezig willen zijn. Zelfstandigheid, zorgvuldigheid, stressbestendigheid en klantgerichtheid zijn essentieel bij de uitoefening van het beroep. Je hebt geen moeite met ARBO-regels en werkprocedures. Je kunt samenwerken maar ook goed individueel aanpakken.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding volg je het praktijk- en theorieonderwijs voor een groot gedeelte binnen de school. Alle werkzaamheden op school zijn service en onderhoud richting werktuigbouwkunde en elektrotechniek georiënteerd. Daarnaast zijn er ook periodes dat je op stage gaat bij een erkend leerbedrijf.

Je leert werktuigbouwkundige en elektrotechnische inspecties uit te voeren aan installaties en machines. Ook storingen aan installaties en machines analyseren, verhelpen en voorkomen dat deze in de toekomst weer gaan optreden.

Opleidingsduur

De duur van de opleiding is 2 jaar.
Vervolgopleidingen
Doorstromen naar een niveau 3 opleiding. (versneld)

Kosten opleiding

Indien je op 1 augustus van het betreffende schooljaar 18 jaar of ouder bent ben je lesgeld plichtig. Het wettelijk lesgeld voor schooljaar 2018-2019 bedraagt € 1155,00

Kosten lesmiddelen

Naast de boeken zijn beschermende kleding en schoenen, veiligheidsbril en meetgereedschap noodzakelijk. Een laptop is verplicht. Boeken en licenties ca. €600,- voor het eerste leerjaar (exclusief een laptop).

Aanmelden voor een doe-dag of meeloopdag?

Wil je de opleiding beter leren kennen, meld je dan aan voor een doe-dagdeel (middag of ochtend) of meeloopdag. Stuur een mail naar dhr. L. Driessens, mail: ldriessens@techniekcollegezl.nl. Je ontvangt dan een uitnodiging. Geef aan of je interesse hebt voor een meeloopdag of doe-dag.

Leerweg: BOL

Niveau: 2

Crebo: 25308

Locatie: Sittard-Geleen (Arendstraat)

Toelatingseisen

  • Diploma basisberoepsgerichte leerweg;
  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg of theoretische leerweg;
  • Overgangsbewijs naar 3 naar 4 havo;
  • Een mbo-diploma van een verwante opleiding op een lager niveau.

Voor de meeste opleidingen is het wenselijk dat je wiskunde, natuurkunde en/of scheikunde in je pakket hebt.