Mediavormgever

Beroepsbeschrijving

Als mediavormgever vertaal je een commerciële of informatieve boodschap naar een aantrekkelijk communicatiemiddel. Iedere klant, iedere opdracht en ieder middel is anders. Dus er wordt steeds een nieuwe, creatieve oplossing van je verwacht. Of het nu gaat om het ontwerpen van een folder, website, verpakking, reclamefilmpje of interactieve PDF presentatie; dat is voor jou als mediavormgever geen enkel probleem. Sterker nog, het is telkens een nieuwe uitdaging. Dat maakt ook dat het vak nooit gaat vervelen!

Opleidingsinhoud

Tijdens deze opleiding leer je alles over zien, vorm en kleur, en hoe je dit vertaalt naar een signaal voor het bewuste of onderbewuste. Je leert hoe je een communicatie-uiting ontwerpt die de boodschap maximaal ondersteunt.

Dit doe je door theoretisch, maar vooral ook praktisch aan de slag te gaan. De theorie is altijd gekoppeld aan praktijkopdrachten, waarbij je naarmate de opleiding vordert steeds meer met en in de praktijk bezig zult zijn. Je krijgt les in typografie (over lettervormen en pagina-indeling, HTML(web)coderen, styling en fotograferen/filmen. Maar ook softwarebeheersing, omgaan met klanten en bedrijfsbeheer staan op het programma.

Aan het einde van de opleiding ben je in staat om de vraag van de klant te vertalen in een goed product. Je analyseert de klantvraag, stelt vast wie de doelgroep is en welk doel bereikt moet worden. Je ontwikkelt van daaruit een creatief concept dat je vertaalt in één of meerdere communicatiemiddelen.

Uiteraard zorg je ervoor dat je ontwerp technisch correct wordt aangeleverd bij de drukker, uitgever, standbouwer of welke producent dan ook.

Opleidingsduur

De duur van de opleiding is 4 jaar.

Examens

De toetsing richt zich met name op de beroepsproducten. Iedere periode wordt afgesloten met een presentatie van je complete werk, aangevuld met kennistoetsen of proeven waar nodig. In het beroepsproduct en het proces van totstandkoming is het niveau van je competenties afleesbaar en beoordeelbaar.

Toelichting: De opleiding is al vier jaar de beste Mediavormgevingsopleiding in Nederland (MBO-keuzegids). Dat is handig voor Limburgs creatief talent. Zij hoeven niet langer voor een creatieve opleiding naar Brabant te reizen. 

Vervolgopleidingen

Zit je nog vol ambitie dan kun je verder leren op HBO-niveau. Elke HBO-opleiding die creatief denken waardeert sluit aan. CMD, Kunst & Techniek, Kunstacademie; HBO Marketing; HBO Industrieel ontwerp; etc.

Kosten opleiding

Indien je op 1 augustus van het betreffende schooljaar 18 jaar of ouder bent ben je lesgeld plichtig. Het wettelijk lesgeld voor schooljaar 2017-2018 bedraagt € 1.155,00.
Hou rekening met hoge bijkomende kosten voor laptop, software en andere leermiddelen. 

Bijzonderheden 

Let op:

 • er moet een toelatingsexamen gedaan worden; 
 • de opleiding heeft maar een beperkt aantal plaatsen (2 klassen), wat dus inhoudt, dat het kan dat je, ondanks gebleken talent/kwaliteit, mogelijk niet tot de opleiding toegelaten wordt. Het is verstandig om bij aanmelding voor deze opleiding je ook nog voor een andere opleiding aan te melden.

Toelatingsprocedure

Om toegelaten te worden doorloop je een procedure. Deze procedure bestaat uit een schoolopdracht, een thuisopdracht en een portfoliogesprek. Tijdens dit gesprek wordt beslist over jouw plaatsing en wordt het besluit je ook meteen medegedeeld.

De schoolopdracht vind plaats in Sittard, Rijksweg Zuid 70. Deze opdracht duurt 2 uur. Er wordt gekeken of je instructies op kan volgen, breed associatief kunt denken en of je basale schetsvaardigheden hebt. Voor de thuisopdracht krijg je minimaal 10 dagen de tijd. Hierin kun je laten zien welke skills je al hebt als vormgever en hoe je kunt nadenken over doelgroepen en communicatie. Het portfoliogesprek duurt 40 minuten, in Heerlen, Valkenburgerweg. Tijdens dit gesprek overleg je naast de thuisopdracht ook al jouw creatieve producten van de afgelopen twee jaar. Dit mag van alles zijn; verzorgde werkstukken, tekeningen, fotografie, websites/banners, breiwerk, als het maar blijk geeft van werklust.

Wij wensen jou veel succes!

Aanmelden voor een doe-dag?

Wil je de opleiding beter leren kennen, meld je dan aan voor een doe-dag. Stuur een mail naar 

WDaling@techniekcollegezl.nl


Je ontvangt dan een uitnodiging.


Leerweg: BOL

Niveau: 4

Crebo: 25201

Locatie: Sittard-Geleen (Rijksweg Zuid)

Toelatingseisen

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg of theoretische leerweg;
 • Overgangsbewijs naar 3 naar 4 havo;
 • Een mbo-diploma van een verwante opleiding op een lager niveau.

INTRODUCTIEWEEK 3 SEPT

Leerjaar 1

 • We starten de intro-dag om 9.00 uur, zorg dat je op tijd bent.
 • Locatie Rijksweg Zuid 70, 6134 AD Sittard. Ingang Landweringstraat, verzamelen in de Pub (dit is een lokaal en uhhh geen biertent of zo ;-)
 • Trek niet je allernieuwste sneakers aan.
 • Wij zorgen voor de innerlijke mens. (Je hoeft dus geen bammetjes mee te nemen, tenzij je een allergie hebt).
 • Het programma duurt tot ongeveer 15.00 uur.
 • Het lesprogramma start op dinsdag 4 september.

 

Neem je laptop mee en zorg dat je Adobe Creative Cloud geïnstalleerd is. Je krijgt meteen de eerste dag instructies over het gebruik van je laptop, mailinstellingen, enz. Dus neem ook je studentnummer en wachtwoord mee.

 

Leerjaar 2 en 4 (leerjaar 3 is eerst een half jaar op stage) We starten op dinsdag 4 september volgens het lesrooster dat je kunt inzien op https://sa-arcus.xedule.nl/