Mediavormgever

aanmelden schooljaar 2019-2020 niet mogelijk

Op dit moment is aanmelden voor schooljaar 2019-2020 voor de opleiding mediavormgever niet meer mogelijk.

Wil je toch een creatieve opleiding doen? Goede alternatieven zijn de opleidingen “Signspecialist” en “industrieel product ontwerp (IPO)."

Beroepsbeschrijving

Als mediavormgever vertaal je een commerciële of informatieve boodschap naar een aantrekkelijk communicatiemiddel. Iedere klant, iedere opdracht en ieder middel is anders. Dus er wordt steeds een nieuwe, creatieve oplossing van je verwacht. Of het nu gaat om het ontwerpen van een folder, website, verpakking, reclamefilmpje of interactieve PDF presentatie; dat is voor jou als mediavormgever geen enkel probleem. Sterker nog, het is telkens een nieuwe uitdaging. Dat maakt ook dat het vak nooit gaat vervelen!

Opleidingsinhoud

Tijdens deze opleiding leer je alles over zien, vorm en kleur, en hoe je dit vertaalt naar een signaal voor het bewuste of onderbewuste. Je leert hoe je een communicatie-uiting ontwerpt die de boodschap maximaal ondersteunt.

Dit doe je door theoretisch, maar vooral ook praktisch aan de slag te gaan. De theorie is altijd gekoppeld aan praktijkopdrachten, waarbij je naarmate de opleiding vordert steeds meer met en in de praktijk bezig zult zijn. Je krijgt les in typografie (over lettervormen en pagina-indeling, HTML(web)coderen, styling en fotograferen/filmen. Maar ook softwarebeheersing, omgaan met klanten en bedrijfsbeheer staan op het programma.

Aan het einde van de opleiding ben je in staat om de vraag van de klant te vertalen in een goed product. Je analyseert de klantvraag, stelt vast wie de doelgroep is en welk doel bereikt moet worden. Je ontwikkelt van daaruit een creatief concept dat je vertaalt in één of meerdere communicatiemiddelen.

Uiteraard zorg je ervoor dat je ontwerp technisch correct wordt aangeleverd bij de drukker, uitgever, standbouwer of welke producent dan ook.

Opleidingsduur

De duur van de opleiding is 4 jaar.

Examens

Je sluit je opleiding af met een examen tijdens je laatste stage, dus echt in de praktijk. Ervaring leert dat de kans reëel is dat je blijft werken bij dat bedrijf. Dat is mooi meegenomen!

Vervolgopleidingen

Zit je nog vol ambitie dan kun je verder leren op HBO-niveau. Elke HBO-opleiding die creatief denken waardeert sluit aan. CMD, Kunst & Techniek, Kunstacademie; HBO Marketing; HBO Industrieel ontwerp; etc.

Kosten opleiding

Indien je op 1 augustus van het betreffende schooljaar 18 jaar of ouder bent ben je lesgeld plichtig. Het wettelijk lesgeld voor schooljaar 2018-2019 bedraagt € 1.155,00.
Hou rekening met hoge bijkomende kosten voor laptop, software en andere leermiddelen.

Toelatingsprocedure

Om toegelaten te worden doorloop je een procedure. Deze procedure bestaat uit een thuisopdracht, schoolopdrachten en een portfoliogesprek / intakegesprek. Tijdens dit gesprek wordt beslist over jouw plaatsing en wordt het besluit je meteen medegedeeld.

Voor de thuisopdracht krijg je minimaal 10 dagen de tijd. Hierin kun je laten zien welke skills je al hebt als Mediavormgever. De schoolopdrachten vinden plaats in Sittard, Rijksweg Zuid 70, deze zullen Sign en Media gerelateerd zijn, zodat wij een goed beeld van je kunnen vormen. Het portfoliogesprek duurt 45 minuten. Tijdens dit gesprek overleg je de thuisopdracht en een stevig creatief portfolio van jezelf. NB.: De intaker kan je afwijzen als je onvoldoende aantoont dat je creatief talent hebt.

Wij wensen jou veel succes!

Aanmelden voor een meeloopdag?

Wil je de opleiding beter leren kennen, meld je dan aan voor een doe-dag. Stuur een mail naar

Marianne van Asten:

arcusmeeloopdagen.nl

Je ontvangt dan een uitnodiging.


Leerweg: BOL

Niveau: 4

Crebo: 25201

Locatie: Sittard-Geleen (Rijksweg Zuid)

Toelatingseisen

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg of theoretische leerweg;
  • Overgangsbewijs naar 3 naar 4 havo;
  • Een mbo-diploma van een verwante opleiding op een lager niveau;
  • numerus fixus: er zijn 48 plekken beschikbaar voor de opleiding mediavormgever niveau 4.

Top-opleiding

De MBO-keuzegids laat zien dat de opleiding Mediavormgeving in Sittard het goed doet.
Al 6 jaar staan we landelijk op nummer 1!

De intakeprocedure

Mogelijkheid 1: je vooropleiding is vmbo-kader.
Als je als vooropleiding vmbo-kader hebt, ontvang je, zodra je aanmeldingsdossier compleet is, een uitnodiging voor een onderzoek zodat wij zicht krijgen op jouw capaciteiten, je persoonlijkheid en omstandigheden. Vervolgens word je uitgenodigd voor een schoolopdracht en krijg je tevens een thuisopdracht toegestuurd.

Mogelijkheid 2: je vooropleiding is vmbo-gemengd / theoretisch.
Als je als vooropleiding vmbo-(gemengd) theoretisch hebt, ontvang je, zodra je aanmeldingsdossier compleet is, een uitnodiging voor een schoolopdracht en krijg je tevens een thuisopdracht toegestuurd. Voor het maken van de schoolopdracht kom je naar de locatie. Daarna word je uitgenodigd voor een gesprek, waarbij je je gemaakte thuisopdracht en een eigen samengesteld portfolio meeneemt.

Tijdens alle stappen beoordelen wij of je voldoet aan de eisen voor “creatieve en artistieke aanleg”. We kijken naar:
- instructies interpreteren: een set instructies kunnen analyseren, prioriteren, plannen en uitvoeren.
- associëren: vrij kunnen associëren op elk uitgangspunt en de associaties vast kunnen leggen, verwoorden/verbeelden op een basaal niveau.
- vorm en kleurgevoel: gevoel hebben voor compositie, kleur, vorm en styling.
- marketing: affiniteit hebben met marketing en de onderliggende principes.
- marktconforme smaak: het vermogen hebben om de algemene trend te volgen in plaats van je eigen idee. Dit heeft te maken met commerciële inzetbaarheid van producten.

Na afloop van het gesprek hoor je of je aan de eisen voldoet en je aangenomen kunt worden. Het kan echter ook zijn dat er nog een vervolggesprek nodig is. Omdat er voor deze opleiding een numerus fixus geldt, is het belangrijk dat je zo spoedig mogelijk je aanmeldingsdossier compleet maakt. De datum waarop je je schoolopdracht doet, is bepalend voor de volgorde van aanname. Er zijn 48 plekken beschikbaar voor de opleiding mediavormgever.