Mechanisch operator A

Beroepsbeschrijving

Een wereldbaan, altijd dichtbij. Je werkt in ploeg- of teamverband aan (een onderdeel van) het productieproces in een procesmatige, mechanische productieomgeving. In een mechanisch proces veranderen stoffen van vorm: papier, kunststofkorrels, metaal en glas worden zó veranderd (verkleind, vergroot, verpakt, enzovoort) dat het kant-en-klare producten zijn geworden of dat andere fabrieken er kant-en-klare producten van kunnen maken. In deze maakindustrie bedien je apparaten en installaties, waarmee producten en halffabricaten gemaakt worden. Je assembleert mechanische onderdelen van het proces, bedient en onderhoudt apparatuur en assisteert bij het aansluiten van (besturings)componenten.

Als je kiest voor deze opleiding, dan kies je voor een baan met toekomst. Alle leerlingen die momenteel afstuderen hebben direct werk na het behalen van hun diploma.

Opleidingsinhoud

BOL = de beroepsopleidende leerweg is een dagopleiding. Zowel in leerjaar 1 als in leerjaar 2 volg je lessen en doe je praktijkervaring op in onze praktijkfaciliteiten (proeffabriek, meet- en regelcentrum, natuurkundelaboratorium en werktuigbouwkundepracticum) en in de praktijk in de stageperioden.

Wij besteden veel aandacht aan procestechniek, meet- en regeltechniek, veiligheid, onderhoud, natuurkunde, veiligheid (VCA), rekenen, Nederlands en Engels

Opleidingsduur

De duur van de opleiding is 2 jaar.

Mogelijke functie

Je bent werkzaam in zeer uiteenlopende sectoren binnen de procesindustrie, bij kleine, middelgrote en grote bedrijven die behoren tot de: papierindustrie, kunststoffenindustrie, rubber-, metaal- of machine-industrie, voedingsmiddelen- of verpakkingsindustrie, de energiesector of een drinkwaterproducent. Een industrie die de komende jaren een groot tekort aan personeelsleden heeft, dus voor jou een goede toekomst

In de procesindustrie werk je vaak in de continudienst. Dit betekent dat je afwisselend overdag, in de avond of ’s nachts werkt. Voordeel hiervan is dat je meer vrije tijd hebt en dat je salaris circa 30% hoger ligt dan vergelijkbare opleidingen die niet in ploegendiensten werken

Examens

Als jouw examenportfolio helemaal in orde is, mag je de theoretische examens doen en het examen in de praktijk, de zogenaamde Proeve van Bekwaamheid.

Vervolgopleidingen

Procesoperator B (niveau 3).

Kosten opleiding

Indien je op 1 augustus van het betreffende schooljaar 18 jaar of ouder bent ben je lesgeldplichtig. Het wettelijk lesgeld voor schooljaar 2018 - 2019 bedraagt € 1155,00.

Kosten lesmiddelen

Je moet rekenen op circa € 750,- aan lesmaterialen voor de gehele opleiding met het zwaartepunt in het eerste studiejaar. Daarnaast verwachten we dat je over een laptop beschikt

Je kunt je leermiddelen (boeken, laptop, digitale licenties etc.) digitaal bestellen en betalen. Het materiaal krijg je thuisbezorgd. Het digitale leermateriaal kun je op je leeromgeving vinden. Na je aanmelding word je hierover verder geïnformeerd.

Het is je eigen verantwoordelijkheid om de leermiddelen te bestellen. Je bent vrij in je keuze waar je de bestelling plaatst. Tweedehands lesmaterialen is natuurlijk ook altijd een goede optie.

Aanmelden voor een meeloopdag?

Wil je de opleiding beter leren kennen, meld je dan aan voor een meeloopdag. Klik HIER voor een aanmeldformulier en mail dit naar: mevrouw S. Gerhards: sgerhards@techniekcollegezl.nl. Je ontvangt dan een uitnodiging.

Leerweg: BOL

Niveau: 2

Crebo: 25335

Locatie: Heerlen

Toelatingseisen

  • Diploma basisberoepsgerichte leerweg;
  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg of theoretische leerweg;
  • Overgangsbewijs naar 3 naar 4 havo;
  • Een mbo-diploma van een verwante opleiding op een lager niveau.

Voor de meeste opleidingen is het wenselijk dat je wiskunde, natuurkunde en/of scheikunde in je pakket hebt.