Eerste monteur elektrotechnische installaties woning en utiliteit

Het beroep

Als eerste monteur houdt je je bezig met de aanleg van, uitbreiding van elektrotechnische installaties woning- en utiliteitsbouw op het gebied van de Elektrotechniek, besturingstechniek en domotica. Ook los je vaak complexe storingen op of geef je leiding aan een beperkt aantal elektromonteurs.

Hoofdzakelijk bestaat het werk uit het aanleggen en modificeren van elektrotechnische installaties voor ziekenhuizen, kantoren, scholen en eventueel in de land- en tuinbouw. Als eerste monteur elektrotechnische installaties woning- en utiliteitsbouw werk je ook met communicatiesystemen, computernetwerken en gebouwbeheerssystemen.

Waar kun je gaan werken

Als eerste monteur elektrotechnische installaties woning en utiliteit kun je aan het werk bij installatiebedrijven of bij technische diensten van grote organisaties, die elektrische installaties aanleggen in woningen en gebouwen. Ook kun je gaan werken in utiliteitsgebouwen zoals scholen, kantoren en fabrieken. De vraag naar vakbekwame elektrotechnici wordt, gezien de ontwikkeling in de branche, steeds groter. Dit heeft er mede mee te maken dat de elektrotechnische branche zich steeds sneller ontwikkeld.

Iets voor mij?

Ben je een multitasker met affiniteit voor techniek? Durf je verantwoordelijkheid te dragen en beslissingen te nemen?
Dan is de opleiding eerste monteur elektrotechnische installaties woning en utiliteit echt iets voor jou.

De opleiding

Inhoud van de opleiding

In de opleiding eerste monteur elektrische installaties ontwikkel je naast technische vaardigheden ook en projectmatige kennis.

Welke vakken krijg je

Om je optimaal voor te bereiden op de arbeidsmarkt volg je vakken zoals praktijk, normen, domotica en elektrotechnisch tekenen. Ook leer je storingen zoeken en theoretische vakken zodat een doorstroom naar niveau 4 mogelijk is.

Hoe is de opleiding opgebouwd

Leerjaar 1 bestaat uit basisvakken in de Elektrotechniek. Deze zijn nodig om een gezonde basis te creëren om vervolgens in leerjaar 2 & 3 te specialiseren.

Afronding

Opleidingsduur: 3 jaar.
Voor deelnemers met een opleiding monteur elektrische installaties is de opleidingsduur 2 jaar.

De opleiding wordt afgerond met een landelijk erkend mbo-diploma.

Na de opleiding

Na het afronden van deze opleiding is doorstroom naar niveau 4 mogelijk. Uiteraard kun je ook gaan werken.

Ook interessant

Wil je een opleiding volgen die meer praktijkgericht is en je wilt toch de mogelijkheid hebben daarna nog door te stromen dan is de opleiding monteur elektrotechnische installaties (25333) meer iets voor jou.

Stage

Gedurende de opleiding loop je ieder jaar stage bij verschillende bedrijven. Jaarlijks circa 250 stage-uren.

In het kort

Studiemiddelen

Voor de gehele 3 jarige opleiding circa € 1.200,- voor leermiddelen en circa € 200,- voor gereedschap en werkkleding. De aanschaf kan gespreid worden over de duur van de opleiding. Een laptop is verplicht.

Kosten opleiding

Indien je op 1 augustus van het betreffende schooljaar 18 jaar of ouder bent ben je lesgeld plichtig. Het wettelijk lesgeld voor schooljaar 2018-2019 bedraagt € 1155,00.

Aanmelden voor een doe-middag?

Wil je deze opleiding beter leren kennen, meld je dan aan voor een doe-middag. Stuur een mail naar dhr. G. Grassi: g.grassi@leeuwenborgh.nl. Je ontvangt dan een uitnodiging.


Leerweg: BOL

Niveau: 3

Crebo: 25332

Locatie: Maastricht

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg of theoretische leerweg;
  • Overgangsbewijs naar 3 naar 4 havo;
  • Een mbo-diploma van een verwante opleiding op een lager niveau, bijvoorbeeld Monteur elektrische installaties. De opleidingsduur is dan een jaar korter. Bij andere vooropleidingen zoals bijvoorbeeld Monteur Mechatronica volgt plaatsing na een persoonlijk intake gesprek.

Voor de meeste opleidingen is het wenselijk dat je wiskunde, natuurkunde en/of scheikunde in je pakket hebt.