Allround signmaker

Beroepsbeschrijving

Als Allround Signmaker ben je bezig met visuele communicatie. Je ontwerpt en produceert reclameproducten in de visuele communicatie. Dit doe je met behulp van computerprogramma’s zoals adobe illustrator, InDesign en photoshop. Wanneer je de opleiding Allround Signmaker hebt gevolgd kun je reclameopdrachten voor bijvoorbeeld autoreclame, gevelreclame, reclamezuilen, posters, banners, vlaggen, kleding, tekst- en naamplaten digitaal vormgeven en produceren. Deze opdrachten voer je zelfstandig uit. Daarnaast geef je leiding aan je collega’s. Jij bent verantwoordelijk voor de uitvoering van een idee of concept van je opdrachtgever. Je kunt gaan werken bij een reclame- of beletteringsbedrijf, een textielbedrijf, in de standbouw of als displayproducent.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding Allround Signmaker krijg je verdieping van alle basistechnieken aangeleerd die van groot belang zijn om het beroep Signmaker uit te voeren. Buiten het feit dat je nog steeds veel praktisch bezig bent bij deze opleiding, leer je bij de opleiding Allround Signmaker ook om samen te werken en anderen aan te sturen. Aan het einde van deze opleiding ben je in staat om deel uit te maken van een team om de vraag van de klant te vertalen in een goed product. De opleiding is anders ingericht, het studeren is gebaseerd op het behalen van competenties. Dat wil zeggen dat je voor het beroep relevante kennis en vaardigheden moet ontwikkelen. Tijdens je opleiding werk je aan de ontwikkeling van deze competenties. De vorm waarin je leert is deels in projecten. In een project worden verschillende vaardigheden en kennis geïntegreerd. Een project voer je soms alleen uit, maar vaak ook in een groep, hierdoor leer je steeds meer om zelfstandig binnen een team te werk te gaan. Naast de projecten heb je ook nog les in vakken die nodig zijn om de projecten te kunnen uitvoeren. Binnen de opleiding wordt veel aandacht besteed aan de beroepspraktijkvorming (BPV). Dit betekent dat je stages loopt bij erkende leerbedrijven. Je krijgt de vakken Signpraktijk, Signtechniek, Desktop Publisher, Decoratieve Technieken, Schetsvaardigheid, Signtheorie, Typografie, Vormgeving, VCA, Kunstgeschiedenis, Nederlands, Engels, Rekenen en Loopbaan en Burgerschap.

Opleidingsduur

De duur van de opleiding is 3 jaar.

Vervolgopleidingen

- Signspecialist niveau 4, Techniek College
- Mediavormgeving niveau 4, Techniek College

Kosten opleiding

Indien je op 1 augustus van het betreffende schooljaar 18 jaar of ouder bent ben je lesgeld plichtig. Het wettelijk lesgeld voor schooljaar 2018-2019 bedraagt € 1.155,00.

Hou rekening met hoge bijkomende kosten voor een laptop, software, boeken en andere leermiddelen.

Toelatingsprocedure

Om toegelaten te worden doorloop je een procedure. Deze procedure bestaat uit een thuisopdracht, schoolopdrachten en een portfoliogesprek / intakegesprek. Tijdens dit gesprek wordt beslist over jouw plaatsing en wordt het besluit je meteen medegedeeld.

Voor de thuisopdracht krijg je minimaal 10 dagen de tijd. Hierin kun je laten zien welke skills je al hebt als Signmaker. De schoolopdrachten vinden plaats in Sittard, Rijksweg Zuid 70, deze zullen Sign en Media gerelateerd zijn, zodat wij een goed beeld van je kunnen vormen. Het portfoliogesprek duurt 45 minuten en vindt plaats in Heerlen of Sittard. Tijdens dit gesprek overleg je de thuisopdracht en eventueel andere signgerelateerde producten van jezelf.

Aanmelden voor een meeloopdag?

Wil je de opleiding beter leren kennen, meld je dan aan voor een meeloopdag. Stuur een mail naar,

Marianne van Asten:

mvanasten@arcuscollege.nl

Je ontvangt dan een uitnodiging.

Leerweg: BOL

Niveau: 3

Crebo: 25213

Locatie: Sittard-Geleen (Rijksweg Zuid)

Toelatingseisen

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg of theoretische leerweg;
  • Overgangsbewijs naar 3 naar 4 havo;
  • Een mbo-diploma van een verwante opleiding op een lager niveau.
  • numerus fixus: de totale instroom voor de signopleidingen niet meer is dan 48 studenten (dus voor niveau 2,3 en 4 samen)

De intakeprocedure

Zodra je aanmeldingsdossier compleet is (m.u.v. je diploma als je nu nog studeert), ontvang je een uitnodiging voor een schoolopdracht en krijg je tevens een thuisopdracht toegestuurd. Voor het maken van de schoolopdracht kom je naar de locatie. Daarna word je uitgenodigd voor een gesprek waarbij je je gemaakte thuisopdracht en een eigen samengesteld portfolio meeneemt. Aan het einde van dit gesprek hoor je mondeling wat ons advies voor jou is, of deze opleiding voor jou haalbaar kan zijn. Het kan echter ook zijn dat er nog een vervolggesprek nodig is.

Omdat er voor deze opleiding een numerus fixus geldt, is het belangrijk dat je zo spoedig mogelijk je aanmeldingsdossier compleet maakt. De datum waarop je je schoolopdracht doet, is bepalend voor de volgorde van aanname. Er zijn 48 plekken in totaal beschikbaar voor allround signmaker niveau 3, signspecialist niveau 4 en medewerker sign niveau 2.