Weight and balance


ONZE NIEUWE TECHNIEK LAAT VLIEGTUIGEN BRANDSTOF BESPAREN

Lisa Vromans en Bram Stessen, 4e jaars studenten Avionica mbo-4, behaalden op 26 oktober jl. de tweede plaats bij de Jan Dellaert prijs van het NLF (Nederlands Lucht- en Ruimtevaart Fonds). Van de zeven mbo-inzendingen waren er twee genomineerd.

Lisa en Bram leggen hun uitvinding als volgt uit:

“Door weegsensoren in de vliegtuigstoelen te plaatsen, bepalen we op een klantvriendelijke manier het gewicht en de verdeling van het gewicht in het vliegtuig. Samen met de in het toestel aanwezige bagage wordt de positie van het zwaartepunt van het toestel berekend. Tot nu toe moet er voor de ligging van dit zwaartepunt gecorrigeerd worden door in de achtervleugel (elevator) kleppen meer of minder te openen.”

Door de extra luchtweerstand die hierdoor ontstaat verbruikt het toestel extra brandstof. Met het idee van Lisa en Bram kan, door brandstof in de aanwezige tanks naar voren of naar achteren te verpompen, het zwaartepunt naar een ideale positie verplaatst worden. Het toestel komt daarmee in een ideale positie te liggen waarbij kleppen gesloten blijven en er minder brandstof nodig is.

2500 euro

De heer John Pritchard CEO van Fokker vond het idee zo goed dat Lisa en Bram wat hem betrof eerste hadden moeten worden. Aan deze mooie woorden voegde hij een (extra) geldprijs van 2500 euro toe. Wauw, zo word je tweede en zo ga je ook nog met de geldprijs naar Limburg! Proficiat Lisa en Bram.

Nederlands Lucht- en Ruimtevaart Fonds

Het NLF wil door het toekennen van een viertal awards het belang van en de belangstelling voor de Nederlandse lucht- en ruimtevaart bevorderen. De awards:

- De Gouden C.J. Snijders medaille (eens per vier jaar),

- De stimuleringsprijzen voor wo, hbo en mbo: - Erediploma’s (ieder jaar aan max. drie kandidaten) en de

- Excellent Aerospace Education Award (jaarlijks).

Jaarlijks reiken we geldprijzen uit aan studenten van het mbo, hbo en wo die een project, stage of (eind) opdracht hebben gedaan die een bijdrage levert aan de luchtvaart of de ruimtevaart.

Het betreft de volgende prijzen:

► Voor het mbo Vliegtuigtechniek (onderhoud en nieuwbouw): Jan Dellaert prijs van € 2.500

► Voor het mbo ( Luchtvaartdienstverlening, Logistiek en Operaties): Albert Plesmanprijs van € 2.500

► Voor het hbo: Generaal Snijders Prijs van € 5.000

► Voor het wo: Anthony Fokker prijs van € 5.000

► De André Kuipers Ruimtevaart Prijs (€ 2500) voor de beste ruimtevaart inzending.

De prijzen worden uitgereikt tijdens een groot galadiner in Noordwijk. Als je bent genomineerd voor een prijs word je daarvoor uitgenodigd en mag je familie en vrienden meenemen.

DE WERELD VAN DE LUCHTVAARTTECHNIEK

Ben jij geïnteresseerd in alles wat te maken heeft met vliegtuigen, helikopters en techniek? En vind jij het leuk om te sleutelen? Kom dan bij ons kijken! Er zijn diverse mogelijkheden om meer te weten te komen over het Aviation Competence Centre.

Wij leiden de nieuwe generatie luchtvaarttechnici op, mensen die goed zijn in hun vak, belangrijke beslissingen nemen en verantwoordelijkheid dragen.

Na het behalen van dit mbo-diploma kun je gaan werken bij bedrijven die vliegtuigen en vliegtuigonderdelen maken, onderhouden, inspecteren en reviseren. Als Eerste monteur vliegtuigonderhoud, Technicus Mechanica of Technicus Avionica werk je over de gehele wereld. Van de leerlingen die in de zomer van 2018 hun diploma behaalden zijn reeds 95% aan het werk.

Ook vinden onze mensen werk in andere branches waar het belangrijk is om inzicht te hebben in techniek. Natuurlijk kun je ook na het behalen van je diploma een hbo-opleiding gaan volgen.

Wij zijn gevestigd vlakbij het vliegveld Maastricht Aachen Airport. Een kleinschalige school in een veilige omgeving waar leerlingen persoonlijke begeleiding krijgen. Vanaf het eerste jaar krijg je zowel les in de klas als in onze eigen hangar waar je zelf kunt sleutelen aan vliegtuigen.

Peter Tillmann

Tech2Create onderdeel van het Techniekcollege