Vakmanschapsroute let's kick some ass

Leef je droom

Europees kampioen kickboksen Mirwais Triziwal droomt ervan om samen met zijn broer ooit een garage te gaan beginnen…of gaat hij voor een wereldtitel?

De uit Afghaanse ouders geboren Nederlander Mirwais moest op het vmbo al heel vroeg een keuze voor een toekomstig beroep maken. Best wel moeilijk op 14-jarige leeftijd. Op advies van zijn vader koos hij voor het vak van automonteur. Vader van Mirwais: “Je kunt dan misschien later samen met je broer een familiebedrijf beginnen. Een garage waar jullie je passie, sleutelen aan auto’s kunnen realiseren.”

In leerjaar drie hoorde Mirwais voor de eerste keer over de vakmanschapsroute. Na zijn examen vmbo-basis-beroeps kreeg hij, samen met vier anderen, de mogelijkheid om in de periode na de examens een programma te gaan doorlopen als voorbereiding op het mbo.

Vakmanschapsroute

Het Techniekcollege richt zich op doorlopende leerlijnen: o.a. van vmbo naar mbo, om zo leerlingen op te leiden tot een niveau 2 diploma en door te stromen naar leerjaar 3. Vanaf de derde klas vmbo wordt er al vormgegeven aan deze leerlijn. De vakmanschapsroute bestaat uit het vierde leerjaar van het vmbo en het eerste en tweede leerjaar van het mbo. Binnen de vakmanschapsroute blijft het mogelijk om het vmbo met een diploma af te sluiten. Er wordt in dit traject nauw samengewerkt met het bedrijfsleven en er is veel ruimte voor het kennismaken met de praktijk

Paspoort

MIRWAIS TRIZIWAL geboren in Heerlen op 9-7-2002. Twee broers en een zus vormen met vader en moeder het gezin Triziwal. Naast lange dagen op school (meer dan 40 uur les per week) traint hij minimaal twee keer per week. Mirwais maakt als talentvol kickbokser graag iedereen aan het lachen. Hij neemt zijn opleiding serieus en droomt ervan om ooit…

Nu 16 jaar en Europees kampioen K-1kickboxen in de categorie t/m 16 jaar.

Summerschool

Mirwais: “Vorig jaar zomer heb ik ervoor gekozen om samen met vier medestudenten een heel intensief vijf- weken lesprogramma te gaan volgen.” Terwijl iedereen op vakantie was, hebben wij dagen gemaakt van 8.30-17.00 uur. Vijf dagen per week waarvan twee dagen per week stage. Die investering zou ik meteen weer doen. Ik heb veel geleerd, veel mbo-toetsen gemaakt. Door de kleine groep kregen we een zeer intensieve begeleiding.

Ook tijdens de stage bij Peugeot Welling heb ik super veel opgestoken. Een fijn team en goede begeleiding. Top!”

Nu zit Mirwais in het tweede jaar van het mbo. Mirwais: “Ik merk dat ik ten opzichte van mijn medestudenten voorsprong heb in deze route. Dit jaar wordt duidelijk of ik verder kan naar niveau-3 of zelfs al meteen naar niveau-4”.

Dit college is gehuisvest in het mbo-deel van het Techniekcollege aan de Schandelermolenweg in Heerlen. “We zitten nu in hetzelfde gebouw maar het vmbo en het mbo-deel zijn soms nog totaal gescheiden werelden”, aldus Mirwais. Collega’s van motorvoertuigen bevestigen dit. Het onderwijsprogramma voor de vakmanschapsroute is weliswaar in goed overleg tussen vmbo en mbo-collega’s tot stand gekomen, maar in de praktijk is er nog een strikte scheiding. Vmbo-ers zijn te herkennen aan rode overals en mbo-ers aan blauwe. De vakmanschapsroute is blijkbaar nog een vrij nieuw fenomeen; wat meer PR en vermelding op sites zou best goed zijn!

Gepersonaliseerd

Mirwais legt uit dat ze op school werken met een digitale lesmethode voor de vakken motorvoertuigentechniek. “In die methode van Electude (https://www.electude.nl) kun je op je eigen tempo en overal waar je over internet kunt beschikken, leren. Je hebt altijd huiswerk, want in het materiaal van Electude kun je opdrachten maken en testen doen en je kunt je eigen tempo kiezen. Op het vmbo hebben we deze methode onder begeleiding al gebruikt. Nu in het mbo werk ik er zelfstandig mee”, aldus Mirwais.

Electude: Wereldwijd marktleider in automotive e-learning

Klanten in meer dan 55 landen

Meer dan 300.000 studenten

Meer dan 30.000 leraren & trainers

Meer dan 1.000 lessen & quizzen

Inclusief simulator engine management

99.9% uptime

Opleiden in de wereld van de maakindustrie en automotive bij het Techniekcollege

Bedrijven om ons heen produceren allerlei producten en apparaten, zoals auto’s, meubels en medische apparatuur. Bij het Techniekcollege leer je dit in de wereld van de maakindustrie en automotive. In de wereld van de maakindustrie vergaar je de kennis en vaardigheden om deze producten te maken. Automotive biedt, voor apparaten en voertuigen, kennis en kunde aan op het gebied van diagnose en onderhoud.

Peter TillmannTech2Create onderdeel van het Techniekcollege