VOOR TECHNIEK BESTAAN GEEN GRENZEN

VOOR TECHNIEK BESTAAN GEEN GRENZEN

European Partnership “V-spiders”

Door de steeds verdergaande globalisering wordt handel en samenwerking met het buitenland de “gewoonste zaak van de wereld”.  Internationale samenwerking met onderwijsorganisaties en mobiliteit van studenten, staan de laatste jaren ook bij het Techniekcollege prominent op de agenda.

Logisch dat je als school dan de individuele mobiliteit van je studenten en werknemers probeert te vergroten. Door het aanbieden van buitenlandse stage, maar ook door deelname aan internationale projecten, wil het Techniekcollege studenten en collega’s meer en meer bekend maken met de cultuur en de opleidingssystemen van andere landen.

Vocational spiderweb

In tegenstelling tot wat je bij het horen van de naam V-spiders zou kunnen vermoeden, gaat dit meerdaags symposium niet over spinnen, maar over samenwerken binnen de techniek. Het Techniekcollege is dit jaar gastheer bij het 10e  V-spiders event. College van Bestuur voorzitter Jos Kusters werd gevraagd de opening van dit meerdaags symposium te verzorgen. Bij die opening zoekt hij naar de overeenkomsten tussen “spiders” en dit internationaal project.

Generally speaking spiders are very creepy creatures. To be afraid of even! Some of them are unbelievably hairy, or have very large legs, mean looks, sharp teeth, and unreliable eyes. They have exotic names like tarantula or even worse the black widow. Enough said. However, when I look at you I do not recognize anything of this. Still your project is titled spider.

 I discovered the similarity between you and spiders: V-spiders is a very strong network of European vocational schools, teachers and students. They are interested in each other, want to learn from each other and want to teach each other. V-spiders are very eager to gain knowledge and culture and refresh their web each year again. What an amazing structure V-spiders is. Constantly renewing. We are proud and happy to be part of it. We are gathered here to strengthen our bonds. Everybody who enters the web gives a communication sign: “I’m in and I am loving it!” There is no fear, on the contrary! Students learn how important it is to meet other European citizens, who will help them to build their personality and enhance their employability“.

Jos Kusters CEO ROC Leeuwenborgh

Europees netwetwerk

Wil Nijsten, docent Werktuigbouwkunde en kartrekker van V-spiders legt uit wat V-spiders is en wat het beoogt. “Samen met 5 collega (onderwijs)instellingen (Berufskolleg Geschwister Scholl Schule in Leverkusen Duitsland, Centro Integrado de Formación Professional Número Uno de Santander Spanje, Vegova Ljubljana Slovenië, Salpaus Further Education in Lahti Finland en Federal Mogul Burscheid Duitsland) is er sinds 2011 een partnership gevormd “. De ultieme doelstelling is het ontwikkelen van een Europees netwerk van studenten, leraren, scholen en bedrijven, gericht op samenwerking en uitwisseling in het middelbaar technisch beroepsonderwijs. Vandaar de naam “V-spiders” (Vocational spiderweb).

Noemenswaardig is dat elke deelnemende school enkele bedrijven uit hun regio bereid gevonden heeft om, als stille partner, het project te ondersteunen. Voor het Techniekcollege zijn dit Koninklijke Mosa Maastricht en Mora Productie BV Maastricht. Mede hierdoor kunnen we dit soort projecten draaien zonder vormen van subsidie.

High Tech

Wil legt uit dat het project dat dit jaar bedacht is hoge technische eisen stelt aan de deelnemende middenkader engineering studenten. De opdracht is om samen met 5 landen een pakjes sorteerlijn te gaan bouwen. Elk land heeft in die lijn een specifieke taak waarbij het gezamenlijke einddoel is om het gevarieerde aanbod van brieven en pakjes goed gesorteerd te krijgen. De voorbereidingen startten al maanden geleden. Timo Roolant, student van het Techniekcollege, maakte een 3d animatie om de deelnemende landen uit te leggen wat de opzet is. Vervolgens is elk land met de eigen deelopdracht aan de slag gegaan. Bij aankomst in Maastricht bouwt elk team zijn onderdeel in de sorteerlijn.  Oei! niet alles blijkt te passen en te werken; gelukkig staan de studenten van het Techniekcollege hun gasten bij en samen wordt er druk gesleuteld en gefreesd. Op de afsluitende dag komt dan het grote moment. De sorteerlijn wordt in werking gezet en de internationale vakjury beoordeelt de producten. Gespannen gezichten bij de studenten; werkt alles en welke prijs gaan we halen?

Alle teams ex –aequo

De vakjury is unaniem. Elk team krijgt een eerste prijs. Het ene team voor de vormgeving een ander voor technische innovatie of duurzaamheid. Een ding is gemeenschappelijk: er is super samengewerkt. De studenten zijn unaniem. “Dit project is gaaf, we hadden het nooit willen missen. We hebben veel geleerd en er zijn vriendschappen voor het leven ontstaan”. Maastricht vonden ze een geweldige stad, ze hebben genoten van de BBQ, de catering, de excursies, de super organisatie, maar bovenal genoten ze van het samen zijn. Samen, communiceren, werken en feesten. Samen met leeftijds- en studiegenoten uit andere landen.

 

2019

De volgende V-spidersweek vindt in 2019 plaats in Leverkusen, zo’n 1,5 uur rijden vanuit Maastricht. Robert van Oerle neemt dan samen met Frank Bovens de internationale rol van Wil Nijsten over.

Techniekdocent Robert van Oerle over V-spiders:

“Over het algemeen kan ik vaststellen dat de samenwerking tussen leerlingen onderling, tussen leerlingen en docenten en tussen docenten onderling goed is verlopen. Hierdoor hebben leerlingen met veel enthousiasme aan de V-Spidersopdracht kunnen werken. In de aanloopperiode zag je dat leerlingen nieuwe kennis construeerden en veel integraal leerden. Zo zijn nieuwe zetvolgorden van moeilijke uitslagen voor de afvoergoten bedacht en zijn gecombineerde technieken met veel doorzettingsvermogen geoptimaliseerd. Leerlingen werkten zéér doelgericht aan het uitlijnen van twee transportbanden. Tevens werden de sensoren afgesteld en met het PLC-programma aangepast aan de nieuwe situatie. Ook op sociaal vlak groeiden onze leerlingen steeds verder naar elkaar toe. De jongens uit de eerste groep zijn vrienden van elkaar geworden, onderling klikte het zeer goed. De tweede groep vulde elkaar aan en werkte met de juiste teamspirit, mooi om te zien. Communicatief zijn onze leerlingen goed ontwikkeld, iets waar we allemaal trots op mogen zijn! Na verloop van tijd leerden leerlingen zichzelf aansturen. Ze wendden hun expertises op de juiste manier aan, waarbij niets aan het toeval werd overgelaten om het perfecte eindresultaat te realiseren. Tijdens deze week ondersteunden alle docenten en leerlingen van Leeuwenborgh onze gastscholen met verspanende en niet-verspanende werkzaamheden. Beide teams kunnen door een zeer goede voorbereiding terugkijken op een succesvolle V-spidersweek. Iedereen heeft genoten van het geweldige eindresultaat, TOP. Het was een geweldige week, jongens bedankt voor jullie inzet”.

Peter van Engelshoven, coördinator internationalisering over V-spiders.

Best-practise

Voor internationalisering is  “V-spiders” eigenlijk “V-spiders-het-vervolg”. In de Leonardotijd, vóór Erasmus+, is het V-spidersproject opgestart. Het werd meteen gekenmerkt door een uitermate hoge mate van chemie tussen de partners. Het project is door het huidige Cinop als best-practise in Europa voorgedragen mede op grond van de kwaliteit van de Leeuwenborgh bijdrage. Een bevlogen techniekteam dat ook tijdens vakantieperiodes veel tijd stak in de voorbereiding van de opdrachten die door het projectteam werden geïnitieerd. Nog een punt waarin dit project zich onderscheidt van andere: deelname van bedrijven als actieve partners die zelf met opdrachten voor de studenten kwamen en de opbrengsten ook in het bedrijf implementeerden. Federal Mogul uit het Duitse Burscheid is zo’n bedrijf. Genoemde chemie is na afloop van het project de basis geweest voor het continueren van de samenwerking. Dit keer zonder externe financiering; alle gemaakte kosten en investeringen waren voor eigen rekening. Er zijn weinig voorbeelden van internationale projecten die op deze wijze voortgang hebben gevonden. Kortom, voor internationalisering een maximaal resultaat.

 

Peter Tillmann

Tech2Create