Tech2Create op weg naar verduurzamen

“Het project van Tech2create gaat de fase van verduurzamen in. De inmiddels ontwikkelde producten gaan hun plek vinden in het reguliere onderwijs. Daarbij ligt de focus nog op de bedrijfsopleidingen, maar die focus gaat verschuiven naar het totale Techniekcollege”, aldus Ronald Paulissen projectmanager van Tech2create. Dit verduurzamen betekent voor het innovatieteam nog meer verbinding. Als vanzelfsprekend zijn daar extra mensen voor nodig, bij voorkeur uit de staande organisatie. Het team van Tech2create is recentelijk met het oog op het verduurzamen aangevuld. In dit artikel even de spotlights op Anass Berdhe, Ed Hermans en Linda Roels.

Regisseur digitale projecten bij VDL Nedcar

Anass Berdhe gaat een deel van zijn weektaak invullen als regisseur van de diverse digitale projecten die momenteel lopen bij VDL Nedcar. Zijn belangrijkse

opdracht is ervoor te gaan zorgen dat de teams de innovatieve ontwikkelingen gaan adapteren. Anass: “Ik ben blij met deze mooie opdracht, ik was weer toe aan een nieuwe klus. Wat bijzonder is aan deze opdracht bij VDL Nedcar, is dat ik a.h.w. in de voetsporen van mijn vader treed. Hij begon in 1972 bij DAF in Born”. Als kind werd Anass de arbeidsmentaliteit en betrokkenheid bij het bedrijf waar je werkt met de paplepel ingegeven. De loopbaan van Anass, zoon van een Marokkaanse “gastarbeider”, is bijzonder. Na zijn onvoordelige start op de havo volgde na de mavo de meao bij Leeuwenborgh en de heao bij hogeschool Zuyd.

Vanaf 2002-2009 werkte Anass voor ABN en ING. “Na de geboorte van ons eerste kind stelde ik mij de vraag: word ik in de bankenwereld wel gelukkig?” vervolgt Anass. “Ik kreeg en pakte de kans om in het onderwijs te gaan werken… wat mij betreft een gouden zet.

Ontwikkelregisseur bij het Techniekcollege

Ed Hermans

Ed Hermans geboren in 1961, zoon van Toon, studeerde na de mts-procestechniek, chemische technologie. Zijn bedrijfservaring is enorm. Na een start bij Philips, met diverse leidinggevende functies die hij o.a combineerde met het voorzitterschap van de OR, maakte Ed na de sluiting van Philips de overstap naar de MOSA. Hij was projecteleider bij de opstart van een nieuwe fabriek. Ed is sinds 1995 examinator bij de VAPRO en de laaste jaren werkzaam bij Leeuwenborgh en Arcus als docent bedrijfsopleidingen. Vanuit het project Tech2Create gaat Ed erop toezien dat bij de ontwikkeling van onderwijs het gedachtengoed van de integrale beroepsopdrachten in goede samenwerking (duurzaam) met het bedrijfsleven ontwikkeld wordt. Ed gaat in zijn nieuwe rol alle ontwikkelgroepen van bedrijfsopleidingen van ons Techniekcollege aansturen.

Professionalisering van de BPV

Linda Roels

Linda Roels geboren in 1977 in het mooie Zeeuws-Vlaanderen, studeerde Chemische technologie en Technische Bedrijfskunde. Hierna is Linda acht jaar werkzaam geweest bij Rockwool als Process Engineer en vijf jaar bij VAPRO als consultant. Deze ervaring neemt ze mee bij het ontwikkelen en verzorgen van bedrijfstrainingen en het lesgeven binnen de opleidingen van de afdeling bedrijfsopleidingen. Linda heeft als verduurzaamheidstaak in het project Tech2create, het verder professionaliseren van de beroepspraktijkvorming. Hieronder vallen, naast het professionaliseren van de praktijkopleiders (de personen die in de bedrijven onze studenten opleiden en begeleiden), ook de docenten van ons Techniekcollege. Tech2Create heeft voor deze professionaliseringstaak trainingsmodules en een complete digitale E-learningmodule ontwikkeld. Linda gaat, gewapend met een brede ervaring in het ontwikkelde materiaal, trainingen bij bedrijven en teams verzorgen. Wat het Techniekcollege betreft, kan dit maatwerk zijn. Daarnaast zal ze als vraagbaak dienen, in geval van vragen of problemen.

“Just in time and just enough”.

Tech2Create is een publiek private samenwerking die voor een aantal grote bedrijven en gesteund door de Provincie Limburg nieuw technisch onderwijsmateriaal ontwikkelt. In de afgelopen jaren zijn daarvoor gave materialen ontwikkeld en uitgetest. Door het gebruik van diverse infographics en filmpjes willen we onze ideeën aan onze omgeving uitdragen.

https://youtu.be/yiRpOs-hrXM

https://youtu.be/nunDhPuFKWw

Onze droom

In deze infographic geven we weer hoe we van de huidige wereld van Techniek willen gaan werken naar de “ideale” wereld van samenwerking met alle doelgroepen, bedrijven en instellingen. Op weg naar dit ideaalplaatje zullen we ons “open moeten stellen” zodat er ruimte komt om van binnen naar buiten te gaan en omgekeerd. Dit geven we weer in de middelste bol. In onze ideale wereld vormen onderwijs en bedrijven duurzame, hybride, samenwerkings-vormen. We vormen met elkaar een sterk en wendbaar ecosysteem. We zullen ons meer en meer gaan richten op nieuwe doelgroepen en andere onderwijsvormen. Docenten zullen stage gaan lopen bij bedrijven. Bedrijven op hun beurt komen meer dan voorheen de school in. Ons onderwijs gaan we vormgeven via blokjes leerstof (IBO’s) die we samen hebben ontwikkeld. Door deze flexibiliteit en met duurzame samenwerkingen kunnen we de toekomst tegemoet.

Peter TillmannTech2Create onderdeel van het Techniekcollege