Studenten Techniekcollege zijn gemotiveerd en enthousiast door project NS nieuw materieel

Tussenstand project

Afgelopen week presenteerde de studenten van de opleiding Service en Onderhoud Elektrotechniek (E) en Werktuigbouwkunde (W) vol enthousiasme de tussenstand van hun project aan meneer Sjef van Rijt Manager Kernteam Flirt van NS nieuw materieel. Dit project heeft als doel de samenwerking tussen het bedrijfsleven en het onderwijs te vergroten.

Voorwaarden

Door NS zijn voorwaarden aangegeven waaraan met worden voldaan alvorens een trein mag vertrekken; zo moeten bijvoorbeeld alle deuren dicht zijn, luchtremmen moeten los en de dodemansknop moet bediend zijn. De voorwaarden moeten in een door de deelnemers gemaakte trein worden verwerkt. De deelnemers E en W hebben als eerste ideeën gegenereerd en uitgewerkt. Zo is voor de locomotief gekozen om een scootmobiel in te zetten en deze naar behoefte om te bouwen en aan te passen. De twee wagons zijn geheel nieuw ontwikkeld door de afdeling Werktuigbouwkunde en gebouwd uit staal.

De deelnemers van de Elektrotechniek ontwikkelen en maken de elektrische installatie, rekening houdende met voorwaarden van NS. Communicatie tussen de W en de E is een must voor een juiste afstemming van de werkzaamheden en het bespreken van de mogelijkheden. Als projectleider draagt Léon Driessens zorg voor een goed verloop van de projectwerkzaamheden en -communicatie tussen de verschillende afdelingen E en W en extern, NS nieuw materieel.

Op woensdag 23 mei hebben de studenten een projectvoortgang gepresenteerd op de Arendstraat te Sittard. Hierbij waren aanwezig: de heer van Rijt van NS en Daisy Arets, communicatieadviseur van het Techniekcollege.

Samenwerken

Samenwerken staat in dit project centraal. Tweedejaars studenten van de E en de W hebben onderling deelgroepjes gemaakt en de werkzaamheden verdeeld. 

Een geweldig project!

De heer van Rijt geeft aan zeer enthousiast te zijn over deze vernieuwde manier van werken. “Vroeger leerde men niet in de schoolbanken hoe het werk in het werkveld er echt uitzag. Hier is verandering in gekomen. Ontzettend knap om te zien hoe studenten hier te werk gaan en hoe ze klaargestoomd worden voor de arbeidsmarkt. Techniekcollege is goed bezig.”

 Werkwijze Groepen

De TSS-E24 wordt opgedeeld in 4 groepen die elk een groepsvertegenwoordiger (GVW) hebben. Deze laatsten presenteren en overleggen namens de deelgroepen o.a. met de docenten E en W. Zo vormen groep 1 en 2 een werkgroep die wagon B ontwerpt en uiteindelijk bouwt. Dit geldt ook voor groep 3 en 4 voor wagon C

De deelnemers zijn nu hard aan het werk om de doelstelling: het gereed product opleveren voor de deadline te halen. Kortom, een super project waarin praktijk, het bedrijfsleven en de begeleiding hierin een mooi resultaat opleveren. Door deze manier van werken nemen de deelnemers op een vernieuwde en zeer realistische manier hun kennis tot zich.

Projectmatig werken is helemaal van deze tijd!