Studenten Media&sign nemen deel aan kunstproject Youth & Art bij Ikea Heerlen

7e Editie kunstproject Youth & Art bij IKEA Heerlen

 

Op maandag 14 mei vond bij IKEA Heerlen de vernissage van IKEA Youth & Art 2018 plaats. Net als in de voorgaande zes jaren doen scholieren uit Nederland, België en Duitsland mee aan het kunstproject. Deze keer hebben scholieren van het MBO prachtige kunstwerken gemaakt, passend bij het thema “geel+blauw=groen”. De kunstwerken worden tot en met 20 juni tentoongesteld bij IKEA Heerlen.

 

Al zes keer eerder werd een soortgelijk project georganiseerd. De eerste twee jaar was dat onder de noemer IKEA Kids & Art. Toen kwamen de deelnemers uit de onderbouw van het basisonderwijs uit de drie landen. In de twee volgende jaren werden tijdens Youth & Art werkstukken van leerlingen van middelbare scholen tentoongesteld. Daarna was het de beurt aan de leerlingen van het speciaal onderwijs en vorig jaar kwamen de kunstenaars uit de bovenbouw van het basisonderwijs.

 

Deze keer hebben we leerlingen van het MBO (in België en Duitsland vergelijkbaar qua opleiding en leeftijd) gevraagd om mee te doen. De deelnemers zijn afkomstig van de opleiding Mediavormgeving van het Techiekcollege Zuid-Limburg, Mosa-RT (Economie & Maatschappij en Welzijn & Maatschappij) uit Maaseik (BE) en het Berufskolleg für Technik und Gestaltung uit Aken (DE). Het zijn onze oudste deelnemers ooit en dat het leerlingen van vakopleidingen zijn, is duidelijk terug te zien in de kwaliteit van de kunstwerken. Sinds 14 mei zijn deze te bewonderen bij IKEA Heerlen.

 

De kunstwerken zijn tot en met 20 juni te bewonderen bij IKEA Heerlen. In de winkel kan iedereen stemmen op zijn favoriete kunstwerk. En op facebook (www.facebook.com/IKEANederland) kunnen de kunstwerken geliked worden. De likes worden na afloop bij de stemmen opgeteld. Daarnaast is er een vakjury met juryleden uit de kunstwereld, het onderwijs en van IKEA. De drie deelnemende scholen ontvangen bij de afsluiting van de expositie allemaal een cadeaupas van IKEA Heerlen. De school met de meeste stemmen wint de pas met het hoogste bedrag.

 

Door de prettige samenwerking met het Museum Ludwig Forum in Aken konden de scholieren al kennis maken met moderne kunst en met elkaar. In maart hebben ze gezamenlijk het museum bezocht, verschillende kunstwerken bekeken en zelf praktische opdrachten uitgevoerd. Zo konden ze alvast inspiratie opdoen voor hun eigen kunstwerken.