# Schilderen met een drive

Britt, Luuk, Fransica, Hubert,

Lars, Justin, Anna en Joe

Een van de kleinere afdelingen binnen het Techniekcollege is de afdeling schilderen. Slechts 26 leerlingen leren daar momenteel het vak van schilder. De arbeidsmarkt vraagt echter om veel meer schilders. De basis van dit mooie vak leer je natuurlijk op school, maar hoe gaaf zou het zijn als je als eerste jaars al snel de “echte praktijk” in zou kunnen? Met toestemming van directeur Ferdinand van Kampen en opleidingsmanager Maartje van der Beek werd er een project gestart. Paul Curfs, docent schilderen: “We gaan eerstejaars, onder intensieve begeleiding van ervaren leermeesters, al na vijf maanden interne opleiding laten “proeven” aan het echte vak. Een eerste indruk nu na twee weken project: Lars, een van de acht eerstejaars die aan dit project meedoet: “Dit is veel leuker en echter dan op school. Het resulaat mag gezien worden ik ben trots!”

“Binnen het Techniekcollege worden momenteel in bijna alle afdelingen onderwijskundige innovaties doorgevoerd. We kijken nu meer van buiten naar binnen en daar past een dergelijk project heel goed in,” aldus Ferdinand van Kampen. “Op school de basis leren en dan snel de reële beroepsontext in.” Dit onderwijskundig project binnen de afdeling schilderen wordt onderteund door VOS Company. Bert Schreurs, directeur van dit bedrijf: “Leerlingen moeten kunnen bouwen aan hun zelfvertrouwen, door dit soort projecten met goede begeleiding groeien ze enorm. Dit motiveert!

Foutjes mogen gemaakt worden

Leermeesters Ger Roukema en Frank Versteegen van VOS Company en werkend voor het Techniekcollege, snappen heel goed dat deze eerstejaars leerlingen dit best wel spannend vinden. “Nee dat kan ik nog niet” is een voorkomende reactie bij de start.

Ger: “Trek die pot verf maar open, we gaan dit samen doen, dit gaat jou lukken.” Nu de eerste resultaten zichtbaar zijn en de eigenaar van deze projectwoning ook lovende woorden spreekt, stralen de leerlingen en terecht! Sarah en Rob hebben hun nieuwe droomhuis opengesteld voor dit project. Rob: ”We hebben allemaal moeten leren, bij het verwelkomen van de studenten heb ik hen verteld dat het niet erg is dat er foutjes gemaakt worden, als je er maar van leert.” Sarah: “Ik ben blij verrast met het resultaat. Ik had niet gedacht dat eerstejaars dit al presteren…super

Intensief

Dit soort projecten zijn didactisch alleen verantwoord wanneer er aan tal van voorwaarden is voldaan. Zo moet er geen tijdsdruk zijn, want het opbouwen van zelfvertrouwen is een fragiel traject. Er moet professioneel materiaal en deskundige begeleiding zijn. Die begeleiding is er zeker. Ger en Frank hebben immers samen meer dan 60 jaar praktijkervaring. Ger: “Dit moet je niet vergelijken met een BBL-student. Dit is niet werken in combinatie met leren. Nee dit is leren in een echte praktijksituatie. Per vier studenten is er een leermeester en deze constructie levert maximaal rendement.

VOS Company is een opleiding- en uitzendorganisatie, gespecialiseerd in de onderhoudsbranche.

Bedoeld voor jongeren die een vak willen leren en in hun toekomst willen investeren. Zij worden opgeleid tot schilder, glaszetter, lakverwerker, spuitwerker, steigerwerker etc. Vos Company werkt nauw samen met de regionale ROC’s. Bert: “Dit project ondersteunen we van harte. Hierdoor groeit de motivatie van de deelnemers. Dit spreekt zich rond en levert hopelijk meer instroom op, want de sector staat te springen om meer vakmensen”.

“Op naar schilders 4.0 # innovatief onderwijs! Hybride docenten (leermeester @ Techniekcollege) hebben we ook voor dit project graag geleverd,” aldus Bert Schreurs. Dit smaakt naar meer.

Namens Tech2Create Peter Tillmann