# Ontwerpen# CAD girlpower @ Fijnmechanische techniek # 3D printing # CNC

LADIES FIRST

Steeds meer dames kiezen voor technische beroepen. Ben jij handig, nauwkeurig en type doorzetter? Welkom in de wereld van ontwerpen, draaien, frezen, 3D printen en monteren.

WAAROM BINNEN JE COMFORT ZONE BLIJVEN ALS DAAR BUITEN VEEL MEER TE BELEVEN VALT?

Emilie maakte een start op de havo, heeft belangstelling voor exacte vakken en vindt het leuk om dingen met haar handen te maken. Na het mbo wil ze verder studeren op het hbo. Nu is ze tweede jaars en volgt ze de mbo-opleiding Fijnmechanische techniek in Sittard. Ze denkt erover om in de medische technologie te gaan werken. Het lijkt haar super om, door technische toepassingen,

mensen te helpen. Tijdens haar stage bij Karma Europe in Kerkrade vond ze de bevestiging van haar droom: “een elektrische rolstoel aanpassen voor een meervoudig gehandicapte”.

Kyra kwam met techniek in aanraking door met haar vader aan oude auto’s te sleutelen. Kyra kwam per toeval op de open dag van Fijnmechanische techniek. Ze wist niet dat deze opleiding bestond. Bij deze opleiding leert ze op een heel precieze manier onderdelen voor machines en producten te maken; sleutelen 2.0 als het ware.

Met de opleiding Fijnmechanische techniek hebben we straks de banen voor het uitzoeken. De vraag naar technisch personeel is ongekend groot.

Maar misschien ga ik nog wel even verder studeren in het hbo.

“Soms heb je meer talent voor techniek dan je denkt. Binnen de opleiding Fijnmechanische techniek zijn we met 10 dames. We vormen 15% van de populatie en we staan ons mannetje. De sfeer is super en hier kunnen wij ons helemaal uitleven. Er zijn heel aparte vakken zoals mechatronica, elektronica en gereedschappenleer. Vanaf leerjaar 1 maak je tijdens de stage al kennis met de echte beroepspraktijk. Bij Stork mocht ik in speciale veiligheidskleding in een laboratorium bij een pomp een onderdeel gaan monteren”

Paspoort Emilie van der Werf


18 jaar, 2e jaars Fijnmechanische techniek. Heeft als hobby: tennis. Type spontaan en zeer behulpzaam. Vraag mij iets en ik probeer je met een goed antwoord te helpen.


Paspoort Kyra van den Ham

  18 jaar, 2e jaars Fijnmechanische techniek. Speelt in haar vrije tijd volleybal en sleutelt aan haar fiat 126. Type spontaan en grappig.

 Peter Tillmann