Minister Hoekstra van Financiën

Tijdens zijn werkbezoek aan Zuid-Limburg kwam minister Hoekstra op eigen verzoek een kijkje nemen bij het Techniekcollege. Specifieke belangstelling had hij voor het samenwerkings-project Interreg EMR project Garage 4.0 en de hoogvolt electric drive techniek. Minister Hoekstra onderging een “masterclass” autotechniek 4.0 van o.a. onze studenten Dimitry, Thom, Paul, Mike en Cornee en collega’s Bas Frijns, Roel van Neer, Maurice Kroese, Roger Pelzers en Gio Colombi. Naast demonstraties moest onze minister ook zelf aan het werk. Wat een kort bezoekje moest worden liep stevig uit # een leven lang leren# Techniek is beren interessant.

Industrie 4.0 # garage 4.0

Nu al verandert Industrie 4.0, ofwel de vierde industriële revolutie, niet alleen de industriële productie, maar ook de arbeidswereld. Digitalisering, het toenemende gebruik van adaptieve robots en systemen voor de besturing van de productie en logistiek, maken conventionele functieprofielen overbodig en creëren nieuwe. Dit is een deel van het antwoord van innovator Gio Colombi op de vraag van de minister wat de aanduiding 4.0 zeggen wil.

WIN WIN

Heel bijzonder hoe jullie door kennis te delen zelf nieuwe kennis weer binnen halen. De conclusie van minister Hoekstra na de uitleg door o.a. Bas Frijns over hoe een stukje specifieke deskundigheid, in dit geval over hoogvolt techniek, resulteert in nieuwe samenwerking met bedrijven (dealers, brandweer, auto-industrie). Een samenwerking, die aldus opleidingsmanager Gio Colombi, ons daardoor mooi materiaal levert voor onze leeromgevingen. Zo hoort duurzame samenwerking en onderwijs met en voor bedrijven er in de toekomst uit te zien. Minister Hoekstra: “Vormt de grens, de taal geen barrière voor jullie?” Mike en Cornee lachen een beetje. “Nee hoor, wij willen zelfs in Duitsland verder gaan studeren.” “Door deze samenwerking wisselen we materialen uit en steunen we elkaar ook door middelen te delen”, vult Gio aan. “Maar nu u toch hier bent minister, we hebben nog meer gave plannen en om die ook te kunnen realiseren is elke financiële bijdrage welkom.” De minister reageert “ …hahaha…nu wordt het tijd dat ik ga.”

Namens Techniekcollege Peter Tillmann