Mijn opleiding in de procestechniek geeft mij straks een wereldbaan

Met mijn opleiding procesoperator- C heb ik straks vooruitzichten op een (leidinggevende) functie in de procesindustrie. Je overziet processen en stuurt als meetkameroperator de veldoperators aan.  Bo Gubbels, studente bij het Techniekcollege ziet het helemaal zitten.

Op het Broeklandcollege kregen we binnen de sector Techniek van het vmbo lessen procestechniek. Bo: “Ik zag bij de besturing van de miniplant (installatie met regelmogelijkheden) hoe de vakken scheikunde, natuurkunde en wiskunde op een logische manier met elkaar verband houden. Ik ben toen gaan inzien wat het geheel was van die vakken”. Bo werd tijdens haar vooropleiding geïnspireerd door haar docent Ton Roosen, ambassadeur van Procestechniek Limburg.

Wat is procestechniek

Wat heb je vandaag aangeraakt, gebruikt of gegeten? Een grote kans dat deze dingen allemaal gemaakt zijn in de procesindustrie. Je haargel, lipgloss, smartphone, het brood dat je smeerde en het frisdrankje op het terras.

Bo Gubbels, 19 jaar.

Vooropleiding vmbo-tl

1e jaars Procestechnologie bij het Techniekcollege.Volgt nu de opleiding procesoperator C (mbo niveau 4).

Woonachtig in Hoensbroek. Hobby’s: fitness en vechtspor

Proeffabriek @ Hogeschool Zuyd

“Op de locatie van Hogeschool Zuyd volg ik mijn opleiding. Daar staat een gave proeffabriek met bijbehorende controlekamer. Hier leren we o.a. de praktische toepassingen van wat we in de wekelijkse theorielessen leren. We maken kunstmest; een ingewikkeld proces waar veel bij komt kijken en waarbij de operators vol aan de bak moeten.

@ operators

# controle rondes # meters aflezen # bijsturen # obsereven # aansturen #trends volgen

We krijgen een stevig aantal lessen tijdens onze opleiding. Je komt immers op heel verantwoordelijke plekken terecht. Daar is veel kennis voor nodig. Niet alleen theorie, maar ook praktijk. We leren het eenvoudige onderhoud te doen aan pompen en afsluiters en krijgen daardoor materialenkennis. Net als in het echte bedrijfsleven werken we op school met een ploegen systeem. Of ik deze opleiding een aanrader vind? Zeker en vast! “ Ook voor vrouwen?

Wij vrouwen doen het beter.

Bo denkt dat ze door haar multitasking competenties zich nog beter staande kan houden in deze complexe technische wereld. “In mijn klas zit er nog een vrouwelijke studente. Wij vormen een minderheid, maar wij zijn zeker niet de mindere”.

Ik kan iedereen deze opleiding van harte aanbevelen. De werkgelegenheid is goed. We hebben straks de banen voor het uitzoeken. Oké, er is wel veel verschil binnen de procestechnologie, maar door de diverse stages kun je aan het einde van de opleiding vast een prima keuze maken. Iets dat helemaal bij je past.

In de meetkamer volgen we op schermen de parameters die je in de fabriek niet kunt aflezen. We communiceren met de operators en sturen bij.

Bo :“je zult altijd mensen nodig hebben die de zaken in de gaten houden en bijsturen. De techniek verandert en de ontwikkelingen stoppen nooit…dat is een mooie uitdaging voor ons.”

Ik kijk uit naar die toekomst.

Voor meer informatie zie http://techniekcollegezl.nl/home

Of neem een kijkje op de FB- site van PML

www.facebook.com/ProcestechniekLimburg


Peter Tillmann

Tech2create (innovatie-team van het Techniekcollege)