​ # Met je handen ijzer leren breken

De vraag naar allround constructiewerkers is enorm. Voor bedrijven is het steeds moeilijker om goed opgeleid personeel te vinden. Het Techniekcollege biedt in BBL-varianten (werken en leren) mogelijkheden tot maatwerk. Samen met het Techniekcollege leren wij welliswaar onze studenten geen ijzer met handen te breken maar wel vakkundig te buigen, te zagen, te lassen of te slijpen. Aan het woord is docent Martin Prevo. Door zijn hybride achtergrond maakt hij deelnemers duidelijk waar het in de praktijk om draait. Het moderne onderwijs, opgebouwd uit intergrale beroepsopdrachten, levert theoretische kennis en diverse componenetn “just in time and just enough”. Martin: “Je zou kunnen zeggen dat de niveau-3 allround constructiewerker de spil is tussen de werkvloer en de chef werkplaats. Vakmensen die kwaliteit leveren en kunnen meedenken.”

Construeren

Van een niveau-3 allround constructiemedewerker wordt verwacht dat hij aan de hand van een aangeleverd ontwerp zelfstandig kan gaan construeren. Naast het goed lezen van tekeningen beschikt deze medewerker over voldoende technische skills om een gaaf eindproduct te maken. Zijn kennis van materialen en constructietechnieken staat garant voor vakwerk. In de opleiding is er aandacht voor het begeleiden van collega’s, voor communicatie en aansturen. Kevin Gielissen en Lex Zigenhorn, die beiden hun opleiding afgelopen jaar succesvol hebben afgerond, zijn enthousiast. “De opleiding bevatte zeker elementen waar we veel van geleerd hebben, ondanks onze werkervaring. Door opdrachten over het opstellen van kostenplaatjes en presenteren hebben we meer inzicht gekregen in wat werk allemaal inhoudt.

Tools

Wat treft u aan in de competentie toolbox van deze constructiemedewerkers?

# lassen slijpen #knippen # boren # zagen # tappen # buigen # vijlen # ravelen #lijmen #tekening lezen # aansturen # begeleiden # communiceren # presenteren

Werkveld

Lex en Kevin werken bij het bedrijf L&P Services: “Het beeld dat velen van ons werk hebben klopt echt niet meer”, zegt Kevin. “Aan het einde van de dag gaan we echt niet pikzwart naar huis. Binnen onze werkplaats zijn zoveel hulpstukken. Laskappen met afzuiging waardoor we geen last hebben van giftige gassen.” “Daarnaast,” vult Lex aan: “zijn er hijs- en takelinstallaties en heel veel machines die voor ons het “zware werk” doen”. Kevin: “Weet je wat zo gaaf is aan werken bij dit bedrijf? De diversiteit. We maken apparaten waarin de disciplines van werktuigbouwkunde, elektronica, elektrotechniek, robotica en automatisering samenkomen.” Lex: “Wij noemen dit Turn-key projecten, vergelijk het maar met mechatronica plus.”

L&P Services

L&P Services is in twintig jaar tijd uitgegroeid tot een modern, technisch bedrijf dat totaaloplossingen biedt voor de optimalisatie van het productieproces. De medewerkers zijn gekwalificeerde vakmensen met veel kennis en ervaring in hun specifieke specialisme. Het bedrijf is voortdurend op zoek naar nieuwe medewerkers waarin het graag wil investeren. Het optimaliseert niet alleen productieprocessen, maar het bouwt, daar waar nodig is, zelf de benodigde machines, levert robots en ontwikkelt en implementeert de automatisering. De klanten zijn heel divers. L&P Services levert aan toonaangevende (inter-) nationale bedrijven in de automotive-, papier-, building-, beverage-, pharma- en foodindustrie.

Klanten ontzorgen

Meer en meer kiezen “constructie” bedrijven ervoor om hun klanten totaal te ontzorgen. Lei Reinaerdts, HR Manager van L&P Services licht toe dat dit voor de medewerkers ook het nodige betekent. ”Wij hebben vakmensen nodig op het gebied van “mechatronica- plus”. Dat wil zeggen combinaties van kennis op het gebied van werktuigbouwkunde, elektronica, elektrotechniek, robotica en automatisering. Heel vaak maken wij een product dat nog niet bestaat. Dit is dan een persoonlijke oplossing voor een specifieke klantvraag. Eigenlijk hebben we personeel nodig met de eigenschappen waarvoor nog geen opleiding bestaat. Vanuit de opleiding is kennis over meerdere vakgebieden daarom zeker een pre.

Binnen ons bedrijf werken constructeurs zoals Kevin en Lex (niveau 3 allround constructeurs) samen met engineers op mbo-4 niveau en hoger. “

Turnkey projectaanpak: wat is dat en wat is het voordeel?

De term turnkey – letterlijk vertaald sleutel-op-de-deur of sleutelklaar – staat voor het concept waarbij één enkel bedrijf ervoor zorgt dat een project geheel gebruiksklaar wordt opgeleverd. De term wordt ook frequent gebruikt bij nieuwbouw, vandaar de naam.

Peter Tillmann Tech2create onderdeel van het Techniekcollege