Met een juiste beroepshouding in je handbagage bij KLM

Passie, energie, daadkracht en denkkracht

Eigenschappen die kenmerkend zijn voor veel KLM’ers en die je herkent in de bedrijfscultuur van KLM. Laat dit nu toevallig ook de eigenschappen van Ruth The, Mike van der Poel en Hylke Visser, studenten en ex-student van het Aviation Competence Centre (ACC) zijn!

Het zijn deze eigenschappen die horen bij de wereld van de luchtvaart en waarop het opleidingscentrum ACC van het Techniekcollege Zuid-Limburg stuurt. Ruth staat als 3e jaars studente van niveau-3 haar mannetje in het “mannenbolwerk” van luchtvaart technici. Zowel Mike als Ruth zijn super blij met hun stageplek. Ze pakten - na selectie - deze prachtkans bij KLM. Ruth en Mike wonen, samen met nog een student, tijdelijk in een vakantiewoning op een vakantiepark in de omgeving van Schiphol. Op deze manier wordt wonen in de Randstad nog enigszins betaalbaar. Stagelopen vraagt, naast een juiste houding ook financiële offers, want met alleen de stagevergoeding van KLM en een uitwonende beurs kom je er niet.

Departure
Tijdens dit bezoek zijn Ted Hendrikx (training representative) en Hylke Visser, ex-ACC student en nu werkzaam bij KLM, onze gastheren.

We zijn hier in het echte hart van KLM”, geeft Hylke aan. Hier komen de Boeing 747, 777 en de 787 dreamliner voor onderhoud. Schiphol Oost is immers de thuisbasis van KLM en in de imposante hangaar 11 en 12 worden de KLM kisten onderhouden. Dat onderhoud vraagt kundige onderhoudsmonteurs met groot verantwoordelijkheidsgevoel. “Deze kisten moeten superveilig zijn, maar mogen niet onnodig lang aan de grond staan want dat kost heel veel geld”, vult Ted aan.

Welkom
Onze ACC studenten zijn bij KLM zeer welkom en dat komt niet door de vlaai (bij KLM noemen ze dat taart) die af en toe vanuit het zuiden wordt meegenomen. Vlaai als waardering voor de goede begeleiding en de fijne open sfeer die er hier heerst. Ruth: ”Het valt meteen op hoe open en direct men hier is. Hier wordt er niet achter je rug om gekletst. Mij bevalt dit uitstekend, ik hoef hier niet meer weg.”
Houding
Onze ACC studenten functioneren hier succesvol. Ze hebben de juiste beroepshouding. “Een houding”, aldus Ted Hendrikx, “waarop KLM selecteert. De studenten weten op voorhand dat de hoogte van hun schoolcijfers telt en dat aanwezigheid meetelt. De prestatiecurve is van belang en studenten nemen hun opleiding daarom dan ook van begin af aan heel serieus.”
Wat je hier leert

Naast vakkennis leer je omgaan met mensen die je niet kent. Mensen die veel opener en directer zijn. Je kunt hier veel leren maar je moet dan wel vragen durven stellen. “Toon je interesse, dan kun je veel leren”, beaamt Ruth. Hylke weet nu, na zijn stage bij KLM en nu hier werkzaam, dat je je hoofd boven het maaiveld moet durven uitsteken. Durf die nodig is om dingen te kunnen te doorgronden.

Ruth The, 18 jaar, vond tijdens haar stage haar huidige vriend Mitchel, houdt van strand, stappen en leuke dingen doen.

Mike van der Poel, 18 jaar, kijkt veel naar auto’s die hij (nog) niet betalen kan. Is gek van motoren en vliegtuigen en gaat graag stappen met vrienden.

Hylke Visser, 21 jaar, ex-student ACC-niveau-4, nu werkzaam bij KLM. Hobby’s zijn: vriendin uit Brunssum, autorijden: 50.000 km door heel het land. Je moet wat over hebben voor de liefde…

DE WERELD VAN DE LUCHTVAARTTECHNIEK

Niet alleen fietsen, bromfietsen of auto’s hebben onderhoud nodig. Helikopters en vliegtuigen ook. Sterker nog: een vliegtuig of helikopter moet áltijd in topconditie zijn. En daar zijn goed opgeleide monteurs voor nodig! Die worden opgeleid bij het Techniek College in de wereld van de luchtvaarttechniek. Opleiden doen we in een hangar waar je echt aan vliegtuigen kunt sleutelen

Peter TillmannTech2Create onderdeel van het Techniekcollege