"Leren doe je van elkaar"

Roy Van Mulken is een van de 72 geslaagden die zaterdag 7 juli bij VDL Nedcar een mbo-diploma in ontvangst gaat nemen. Roy: “Wat ooit begon als een belofte aan mijn twee kinderen: pa haalt voor zijn 50 ste een mbo-dilploma “,  is nu uitgekomen. De inspanning die Roy hiermee leverde hebben zijn kinderen geïnspireerd.

Roy volgde een tweejarige opleiding mechanisch operator B. Na ruim 30 jaar werken bij VDL Nedcar en zijn voorgangers volgt nu dit diploma. “Hiermee kan ik straks misschien iets hoger op komen binnen dit prachtige bedrijf.”

Op 48 jarige leeftijd realiseerde Roy zich dat, als er nog gestudeerd moest worden, de tijd hiervoor begint te dringen. Hij maakte een afspraak met zijn beide kinderen en ging aan de slag bij het VDL Nedcar Manufacturing College. Het Techniekcollege verzogt daar de opleiding tot mechanisch operator B (niveau 3). De eerste drie maanden waren verschikkelijk volgens Roy. “Je bent dat naar school gaan en zitten en luisteren helemaal verleerd”. Roy kijkt terug op een stevige, maar prima investering in zichzelf. “Dit gun ik meer mensen, het verrijkte mijn leven”, aldus Roy. Volgens docent Hans Franken bleef Roy gemotiveerd tot de laatste dag. Hans,  docent en mentor, geeft aan veel van zijn VDL Nedcar studenten geleerd te hebben. Hans neemt dan ook de uitnodiging van Roy, om eens een dag in de productielijn te komen werken, met beide handen aan. Roy: “Het keuzedeel innovatie vond ik erg boeiend. Het waren waardevolle discussies over waar naar toe de automotive industrie zich zal gaan ontwikkelen. Hybride voertuigen, zelfdenkende koplampen, zelfrijdende auto’s; deze zaken hebben heel veel impact op onze maatschappij, het raakt vele aspecten”, stelt Roy.

PASPOORT

Roy Van Mulken

1968 Obbicht. Vader van twee kinderen; een dochter van 22 die bij Leeuwenborgh studeert en een zoon van 19 die op de universiteit in Eindhoven de opleiding computer science and engineering volgt. Coördinator bij de portieren lijn van de FAS. Intermediair tussen de rayonleider en de medewerkers. Hobby’s (6) Bearded collies, klussen in en om het huis en vakanties.

Leren doe je samen

Hans vervolgt:”Het is een genoegen om met deze gemotiveerde volwassenen te mogen werken. Ik leer van mijn studenten!” Waarop Roy meteen aanvult:  “En wij Hans leerden veel van jou.” De onderlinge sfeer is goed en beiden zijn wel in voor een geintje. Met de “kont”op de tafel. Samen goedlachs op de foto in het lokaal waar ze vele uurtjes hebben zitten zweten.

Duurzaamheid, een ander keuzedeel dat door Hans gegeven werd, is ook van toepassing op de ontstane intermensenlijke relaties. In de groep van 22, is er na de startfase van drie maanden geen uitval meer geweest. Samen hebben we elkaar gemotiveerd. Elkaar opgevangen op moeilijke momenten. Roy is duidelijk: “Schrijf maar op dat een bedankje aan de docenten hier op z’n plaats is. Docenten die begrip tonen wanneer op bepaalde momenten even van het gas af moet en het studietempo even wat minder moet. Bijvoorbeeld als het in het bedrijf erg druk is.”

Op naar 7 juli ’18

Roy en Hans lopen samen het gebouw uit waar ze samen geleerd hebben. Zaterdag is het zo ver. Roy: ”Ik wil op de foto wanneer ik mijn diploma teken”.  Dat immers heeft hij zijn twee kinderen beloofd.

Roy, heb je nog een tip voor de toekomstige studenten die werken bij VDL Nedcar en ook een studie overwegen? Roy; ”Denk er niet te licht over, het is een uitdaging, maar je investeert in jezelf en dat is een verrijking. Wijze woorden van een bijna vijftiger die ooit startte als lts-leerling horeca en kok om vervolgens in 1986 bij dit bedrijf te komen werken. Daf werd Volvo, Volvo werd VDL Nedcar.

Hans sluit af: “Als mentor van deze groep weet ik dat alleen de allersterksten de eindstreep halen, maar gelukkig hebben ze hier bij VDL Nedcar heel veel sterke medewerkers!”.

Mannen proficiat een Topprestatie

Namens het Techniekcollege

Peter Tillmann