# Kies niet altijd voor safe!

Focus je niet teveel op één ding. Verbreed je horizon en ga niet altijd voor “safe”. Aan het woord is Guido Soentjens, 18-jarige topper van de opleiding Middenkader Engineering Werktuigbouwkunde Maastricht binnen de wereld van de gebouwde omgeving. Hij koos zelf uit de stagemogelijkheden: Houben Mediatechniek. Een bedrijf dat actief is in de wereld van geluid en video. Waarom koos je voor Houben? Guido: “In mijn opleiding zit niet veel van elektrotechniek en digitalisering/programmering en dat wilde ik in deze stage graag leren; mijn horizon als het ware verbreden. Houben had, aldus Guido een totaal verkeerd beeld van mijn opleiding. Dat beeld heb ik weten te veranderen.” Praktijkopleider Edwin Beelen van Houben Media verwoordt het als volgt: “Je krijgt geen tweede kans om een eerste indruk te maken. Mijn eerste indruk van Guido was: netjes, verzorgd, een goed verhaal, geïnteresseerd en met voldoende gefundeerd zelfvertrouwen. Op zo’n studenten als Guido staan bedrijven te trappelen.

Zo...wat is Techniek breed

“Bij Houben Media heb ik mooie dingen kunnen doen en veel kunnen leren”, vertelt Guido met enthousiasme. “Maar dat “mooie” moet je verdienen”, legt opleider Edwin uit. “Studenten met de juiste houding en leervragen zullen moeten laten zien dat ze willen leren. Vervolgens spelen we daarop in en krijgt een student van ons heel veel ruimte en kansen.”

Guido: “Mijn kennis op het vlak van elektrotechniek en programmeren is gedurende deze stage flink toegenomen. Wat is die Techniek toch vreselijk breed, dat had ik nooit gedacht!”

Virtuele fabrieken

Tijdens dit interview zien we dat een van de klanten van Houben Media (Rockwool) een VR- opstelling laat bouwen en uittest. De klanten van Rockwool kunnen daardoor tijdens beurzen rondkijken in een virtuele fabriek en de diverse toepassingen van de producten in 3D bekijken.

Edwin Beelen, praktijkopleider, planner en projectleider geeft uitleg over de vele toepassingsmogelijkheden van de media. ”Wij maken de technische voorzieningen en toepassingen op het vlak van media voor ziekenhuizen, universiteiten, maar ook voor gemeenten. Je moet hierbij bijvoorbeeld denken aan het streamen van colleges op bijvoorbeeld de universiteit van Nijmegen, maar ook op de gepersonaliseerde media desk die gebruikt wordt voor de bewakingsbeelden van ons waterschap. Na het inloggen op de pc past die desk zich meteen aan op de door de gebruiker gewenste instellingen.”

MKE

Middenkader engineering is een brede niveau-4 opleiding bij Werktuigbouwkunde Maastricht binnen de wereld van de gebouwde omgeving. De opleiding is gericht op planning, projectleiding en werkvoorbereiding in de diverse technische richtingen. Een behoorlijke diversiteit aan vakken en competenties komen in de IBO’s (integrale beroepsopdrachten) aan bod. Guido: “Je leert er ontzettend veel, omdat je in vrijwel alle technische sectoren kunt beginnen met werken. Denk bijvoorbeeld aan sleutelen, metaalbewerking, verspanende en niet-verspanende technieken, ontwerpen, CAD-tekenen, pneumatiek, hydrauliek en nog veel meer. Toch zijn er, ondanks dit grote aanbod, nog dingen die ik in de opleiding mis: communicatie en soft skills, vaardigheden die je bij de aansturing van medewerkers wel gebruiken kunt”.

PASPOORT Guido Soentjens

Bouwjaar 2000 wonende in Linne. De dagen zijn voor hem te kort # DJ Guido # Volleybal # Vriendin # Sportvissen # Scheidsrechters coördinator # Studeren # Werken # Muziek maken.Motto: “volg je droom en leef van moment naar moment”

Guido gaat voor een gave baan als projectleider/planner.

Door middel van technologische oplossingen brengen wij de boodschap van onze klanten naar een hoger niveau. Al vele jaren komen we over de vloer bij scholen in zowel basisonderwijs, voortgezet onderwijs, mbo, hbo als universiteit. In al die jaren hebben we het klaslokaal of de collegezaal zien veranderen. Van de intrede van flipped classrooms, tot MOOCs. Zo is Wi-Fi veelal een basisvoorziening, zijn er digiboards gekomen, zijn de presentatiemethoden uitgebreid en is goed geluid en akoestiek een steeds belangrijkere rol gaan spelen.

Namens het techniekcollege Peter Tillmann