Industrieel Product Ontwerp

Sjuul Engel en Cas van Rooijen: twee studenten uit de relatief jonge opleiding van ons Techniekcollege. Creatieve geesten die je niet zomaar zou verwachten in onze wereld van Techniek. Techniek omvat meer dan installeren en onderhouden; het begint met het ontwerpen. Een vak apart.

Live your dream #part 1 Sjuul

“Waar ik van droom, is om sport en techniek samen te voegen door middel van prothese en/of braces maken. Hoe mooi kan het zijn om mensen weer mobiel te maken en ook nog eens fysiek in betere conditie te krijgen.

Op dit moment wil ik in mijn designs de natuur laten zien. Ik wil graag de schoonheid van de natuur en de natuurlijke designs terug laten komen in mijn projecten. Hierdoor

kunnen mensen blijven genieten van de natuur ook al zijn de projecten voor binnen bedoeld. “ Getekend Sjuul Engel

Live your dream #part 2 Cas

De droom die ik heb, is meer een doel dat ik wil bereiken in mijn ontwerpproces en uitvoering van mijn ideeën. In het ontwerpproces wil ik ''oude'' materialen met nieuwe vormen en bewerkingen samenvoegen tot een nieuwe frisse look met daarbij ook een echt doel en/of betekenis achter het ontwerp. Bij het maken van de ontwerpen is mijn droom om het bewerken van materialen te verbeteren en het leren van zoveel mogelijk technieken.” “Getekend Cas van Rooijen”

WELKOM IN ONZE KNETTER GEKKE OPEN SPACE LEEROMGEVING…ONS ATELIER @Techniekcollege locatie Sittard

Productontwerp

Wat ligt zo’n föhn toch lekker in de hand en wat zit die zonnebril fijn. Studenten die het “vet” vinden om dit soort dingen te bedenken, tref je aan bij de opleiding IPO (human technology, industrieel productontwerp).

Ontwerpen is niet iedereen gegeven dus word je tijdens deze opleiding uitgedaagd om de creatieve kant van techniek aan te boren om zo die andere-betere-mooiere oplossing te bedenken. Industrieel product ontwerpers werken bij ontwerpbureaus, projectontwikkelaars, productieafdelingen van ziekenhuizen of prototypebouwers. Bedrijven die bezig zijn met het ontwikkelen en verbeteren van producten. Met een flinke dosis creativiteit en technisch inzicht aan de slag gaan. Ontwerp producten maken die beter aansluiten bij de wensen en behoeften van de gebruikers.

Opleidingsinhoud

“Tijdens de opleiding ben je bezig met het ontwerpen en het vormgeven van producten”, legt Cas uit. “Dit is het proces van het hebben van een idee tot het daadwerkelijk maken van een werkend product. Tijdens het uitwerken van onze opdrachten kom ik veel verschillende en afwisselende werkzaamheden tegen. De hoofdgebieden van het beroep zijn: ontwerpen, vormgeven, handtekenen, 3D CAD-tekenen, productietechnieken en veel praktijk. Dat bedenken en uitwerken doen we in onze gecombineerde theorie- en praktijkomgeving. Noem het ons “atelier”. Let niet op de rommel”, roept Sjuul “We zijn hier met verschillende studenten met verschillende materialen bezig en daarvoor hebben we bijvoorbeeld ook apparatuur nodig van andere technische afdelingen. Maar dat is geen probleem want dan steek ik hier gewoon de gang over”.

Onze 3-jarige niveau 4-opleiding is niet alleen creatief bezig zijn… it’s serious business. Er zijn drie pijlers, namelijk Vormgeving, Techniek en Bedrijfskunde. In leerjaar 1 maak je kennis met de verschillende productietechnieken, deze brede technische basis is noodzakelijk om straks de producten te gaan ontwerpen. Maar je leert gelukkig ook al de basisbeginselen van het vormgeven. In leerjaar 2 en 3 ga je je specialiseren in het vormgeven en leer je inzicht te krijgen in aspecten als gebruikersonderzoek, ergonomie en marktonderzoek zodat je leert om aan te sluiten bij de wensen van de klant.

Op school werken we aan projecten en doen we theoretische kennis op. Sjuul laat vol trots haar klimwand zien, gemaakt van oude pallets met zelf vormgegeven klimhandvaten. In leerjaar twee zit een stageperiode van tien weken en in leerjaar drie gaan we het laatste halfjaar op stage en doen we examen.

Inspiratie uit de natuur

Biomimicry neemt de natuur als inspiratiebron en maatstaf voor innovatie, door intelligente natuurlijke processen te vertalen naar oplossingen voor problemen in onze alledaagse leefwereld. Het woord Biomimicry is afgeleid van de Griekse termen bios (leven) en mimesis (imitatie). Bij Biomimicry – door sommigen ook wel Biomimetics, Bionics of Biotechniek genoemd – worden natuurlijke ecosystemen bestudeerd en relevante voorbeelden vertaald naar intelligente oplossingen voor nieuwe materialen, constructies, producten en gebouwen. Meer recentelijk wordt Biomimicry ook ingezet voor productinnovatie.

Peter TillmannTech2Create onderdeel van het Techniekcollege