Inclusiviteit is het nieuwe emanciperen: iedereen telt


Ongekend

We staan voor een uitdaging die we nog nooit gehad hebben. Door de vergrijzing, de aangetrokken economie, de uitstroom van de generatie babyboomers, krijgen we een ongekend tekort op de arbeidsmarkt. Als we de handen niet in elkaar slaan en alle partijen hun verantwoordelijkheid nemen, zullen de gevolgen niet te overzien zijn. Bedrijven zullen uit onze regio wegtrekken. Aan het woord is Reinier Op den Kamp, gepassioneerd manager sociale development, nu nog van ManPower in regio Zuid Oost Nederland, maar over een aantal dagen bij het UWV. Noem hem gerust een visionair. Reinier zag als geen ander de arbeidsproblematiek in deze regio op ons afkomen. Hij is de verbinder en initiator in het ecosysteem van opleiden, bedrijfsleven, onderwijs, provincie, gemeenten en UWV. Hij zoekt de verbinding tussen privaat en publiek. Voor opleiders, dus ook voor het Techniekcollege en voor Arcus en Leeuwenborgh, is Reinier met zijn ideeën en energie een gaaf iemand om mee samen te werken. Over 2 maanden wordt Reinier 40, wauw, wat heeft deze man al een enorme staat van dienst achter zijn “ski’s”! Soms waande Reinier zich qua visie alleen op de piste, maar gelukkig nu steeds vaker met eensgezinden. Voor Reinier wordt het na ruim 20 jaar tijd voor een nieuwe piste! Eind van deze maand maakt Reinier de overstap van een commerciële, private organisatie (Manpower) naar de publieke sector: het UWV. Nieuwe uitdagingen. Spannend, maar dat is waar Reinier Op den Kamp graag voor gaat.

Thought leaders

“Laten we samenwerken voor nieuwe oplossingen!” Een hartenkreet van Reinier Op den Kamp. Zorgen voor verbinding, het MKB, bestaande uit vele duizenden bedrijven, vormt DE motor van onze economie. Reinier Op den Kamp mag wat mij betreft een thought leader genoemd worden. Hij is een persoon en werkend voor een organisatie die zichzelf het predicaat thought leader mogen toekennen. Hij heeft een vooruitstrevende, vernieuwende blik op de arbeidsmarkt en gebruikt zijn expertise om conventionele werk- en gedachtenpatronen te doorbreken.

Niet alleen zijn thought leaders innovatief, wat kan leiden tot nieuwe uitvindingen, ook het hebben van een inspirerende en afwijkende visie is een belangrijk kenmerk. Thought Leadership verkrijgen, vergt een behoorlijke inspanning en vraagt ondernemerschap van iedereen binnen de organisatie. Het doel van Reiniers strategie (sociale development) is dat de markt het bedrijf Manpower gaat zien als een organisatie die de business kent, de behoeften van de klanten begrijpt en het centrale aanspreekpunt kan zijn voor alles wat met de arbeidsmarkt te maken heeft.

30% nog geen niveau 1

Bedrijven staan voor de uitdaging: “Hoe kom ik over een tijd nog aan personeel?” Voor opleiders, zoals het Techniekcollege, liggen er wat dat betreft stevige uitdagingen maar ook kansen. 30% van alle werkzoekenden die bij het UWV bekend zijn, hebben (nog) geen startkwalificatie. Via programma’s als voordeel en vervolg kan deze doelgroep “verleid” en toegeleid worden naar werk en leren.

ELMER WINTER oprichter van Manpower in 1969 tijdens een Kerstboodschap voor zijn medewerkers

“Wij zijn er voor iedereen, wij bemiddelen in werk en dat is een grote verantwoordelijkheid. Ook voor mensen die nog niet voor ons kunnen werken! Denk aan wajongers, vluchtelingen, ouderen en ongeschoolden.”

Wendbaarheid is de essentie om te overleven

Reinier droomt ervan om de publieke partijen die actief zijn met het zoeken en begeleiden naar werk te gaan verbinden. De problematiek is zo groot dat we verdeel en heers niet meer kunnen accepteren. Weg die doublures. Het moet doelmatiger. “Thought leadership, laten we het maximale qua talenten uit de mensen proberen te halen. We hebben iedereen die nu nog ver weg lijkt te staan van de arbeidsmarkt hard nodig”, aldus Reinier. Laten we gaan voor commerciële sociale werkbedrijven, laten we de ruwe diamanten (doelgroepen die nog ver weg lijken te zijn van de arbeidsmarkt) omvormen tot briljanten. De roep zal vanuit de bedrijven moeten komen. Gelukkig nemen die bedrijven meer en meer hun verantwoordelijkheid en bundelen ze hun krachten. Er zijn gave voorbeelden. Zo richtte Reinier samen met anderen de SIM leer- werkfabriek op. Samenwerkende Industrieterreinen Maastrichtse bedrijven. Reinier is ook nauw betrokken bij het project STAP. “Neem eens een kijkje bij een ander bedrijf”. Maak een switch waardoor je werk inspirerender wordt of besef dat het gras bij de buren niet altijd groener is. Leeuwenborgh en Arcus zijn deelnemers bij STAP.

Wat is Stap?

Stap is een initiatief van 15 bedrijven uit verschillende sectoren die commitment hebben gegeven om hun bedrijf open te stellen voor kandidaten van Stap. Stap is persoonlijk op maat en sector overschrijdend. Stap biedt je een unieke kans om te (her)ontdekken waar je talenten liggen en hoe jij je kan ontwikkelen zodat je beeld van de arbeidsmarkt breder wordt en klaar bent voor de volgende stap in jouw carrière. Uniek hieraan is dat de career coach, samen met jou, ook kijkt naar de mogelijkheden buiten de sector waarin je nu werkt. Zo creëren we nieuwe kansen voor jouw persoonlijke talenten. Stap is een initiatief van vooraanstaande bedrijven uit verschillende sectoren in Limburg in samenwerking met ManPowerGroup.

PASPOORT REINIER OP DEN KAMP

Kerkrade 1978

Passie: Skiën; op 12- jarige leeftijd Nederlands kampioen op de indoor (borstelbaan), 15 jaar: gediplomeerd skileraar. 23-28 jaar manager van SnowWorld in Landgraaf.

28-40 jaar bij Manpower als manager en DE kartrekken van sociale development, vol passie voor hen die (nog) geen werk hebben. Verbinder, sportman, waaghals en trotse vader van een dochter Fenna van 11 jaar.

Peter TillmannTech2Create onderdeel van het Techniekcollege