# flexibele instroom door IBO 2.0 een uniek concept


Studeren volgens de methodiek van integrale beroepsopdrachten is binnen de bedrijfsopleidingen van het Techniekcollege al langer mogelijk. De IBO’s 2.0 voegen iets nieuws toe.

Wekelijkse instroom van nieuwe studenten is nu mogelijk

De vraag om toenemende flexibiliteit wordt steeds groter. Naast een flexibel onderwijs- aanbod is er al langer de vraag om tussentijds te kunnen instromen. Tot nu toe lukte dat alleen wanneer er weer een “klasje” vol was. In de praktijk betekent dat, dat je als individu soms maanden moet wachten voordat je aan een opleiding kunt starten.

Bij de opleiding service en onderhoud is daar nu iets moois voor ontwikkeld. Elke IBO omvat een hoeveelheid leerstof en opdrachten die als module aan het einde van elke IBO afgesloten wordt. Daarmee krijgt deze IBO als het ware een zelfstandig karakter en kan een student op elk door hem gewenst moment instromen. De IBO’s die hij “gemist” heeft, plakt hij gewoon aan het einde er nog even aan.

”Didactisch gezien was dit natuurlijk geen eenvoudige klus”, geeft Roy Ramackers van de opleiding service en onderhoud aan. “Het is ons team gelukt de leerstof te remoduleren en daarmee de klant maximaal comfort te bieden.” Sjef Claessens en Tanja Derix, accountmanagers van het Techniekcollege, geven aan dat mede hierdoor gepersonaliseerd leren nog meer body krijgt. Bedrijven kunnen hierdoor naast vraag-gestuurd ook tijd-gestuurd bij ons delen van opleidingen volgen. Voor zover wij weten is dat een uniek concept.

Grote belangstelling

Tijdens de presentatie van dit nieuwe onderwijsconcept aan de bedrijven was het volle bak. Of daarmee ook gezegd kan worden dat dit concept het perfecte antwoord is op de gewenste flexibiliteit, is wellicht wat vroeg, maar afgaande op de reacties van de aanwezige bedrijven lijkt het een schot in de roos.

DE WERELD VAN ONDERZOEK EN INDUSTRIE

Nieuw ontwikkelde materialen geven nieuwe mogelijkheden. In laboratoria onderzoeken we deze materialen die in de industrie geproduceerd worden. Proces technische installaties vragen om service en onderhoud. Bij het Techniekcollege hebben we deze studierichtingen gecombineerd tot de Wereld van onderzoek en industrie in Sittard.

De natuur telt geen uren. Alleen de mens wil weten hoe laat het is

Namens het Techniekcollege Peter Tillmann