Branse

Een uniek huwelijk:

signmaker & mediavormgeving

 

Dunja (28) en Remco (27) Branse van het gelijknamige ontwerpbureau Branse zijn tijdens hun studie mediavormgeving in 2014 gestart met hun bureau. “Als twee eigenwijze studenten wilden wij stagelopen bij ons eigen bedrijf (in 2014 opgezet tijdens opleiding). Branse nam het leerwerkbedrijf ArtTec over. Het bedrijf van Remco en Dunja is inmiddels heel succesvol en uitgegroeid tot een leerwerk bedrijf voor de opleiding media en sign @ Techniekcollege.  Niet alleen met en voor stagiaires maar ook voor grote bedrijven in de regio. Branse verzorgde bijvoorbeeld de aankleding en vormgeving van het manufacturingcollege van VDLNedcar in Born.

Dunja en Remco zijn beiden gestart met de sign-opleiding in 2007. In 2009 ontvingen ze allebei hun diploma. Daarna heeft Dunja een jaar gereisd en is Remco direct aan het werk gegaan. De opleiding mediavormgeving bestond toen nog niet. Tijdens de afwezigheid van Dunja, kreeg Remco van de school te horen dat de opleiding van start zou gaan. De opzet van de opleiding sprak hem meteen aan: de inhoud zag er goed uit en de opleiding werd gefaciliteerd in hun vertrouwde omgeving, dit maakte het extra leuk. De aanmelding werd een feit. “Wij waren de eerste lichting”, vertellen ze nu nog trots. In het tweede jaar (2012) van de opleiding sloeg ook nog de vonk over tussen beiden en ze zijn sinds die tijd onafscheidelijk. Met het diploma op zak was er nog maar één doel voor ogen: het ontwerpbureau Branse op de kaart zetten.

De werelden van sign & mediavormgeving

Dunja en Remco zijn allebei enthousiast over het feit dat ze bekend zijn met beide opleidingen. Signing is technisch/creatief en bij mediavormgeving gaat het om conceptueel denken. “Signmakers kunnen iets gaafs maken, maar hebben geen uitgebreide ontwerp skills. Mediavormgevers bedenken iets gaafs, dat soms zomaar niet uitvoerbaar kan zijn. Het combineren van beide opleidingen bij Branse geeft meer inzicht. Je doorloopt daar het hele proces van concept tot realisatie. Dat biedt een mooie leeromgeving voor studenten”, vertelt Remco trots. Momenteel werken ze vanuit de leerwerkbedrijf-constructie veel samen met de opleidingen. “We zorgen voor de verbindingen, maar ook stagiair(e)s bieden we een mooie opleidingsplek. Studenten stimuleren om verder te denken en niet in hokjes te denken, vinden we een uitdaging.”

Nieuw versneld traject binnen Techniekcollege

Op dit moment biedt het Techniekcollege een traject aan voor sign/media niveau 4, waarbij studenten een versneld traject gaan volgen van sign naar mediavormgeving. Studenten starten in leerjaar 2 en stromen halverwege het jaar door naar het tweede deel van het derde jaar. (De overige studenten zijn dan op stage.) Vervolgens starten ze met het reguliere leerjaar vier en studeren ze af. “Als je een ambitie hebt en talent, dan kun je dit traject afronden. Het is wel pittig”, beamen Dunja en Remco, maar, je kunt altijd nog het reguliere sign- en mediavormgevingstraject volgen net zoals beiden hebben gedaan.

De opleidingen van het Techniekcollege volgen de recente technische ontwikkelingen en anticiperen met betrekking tot hun aanpak op wat het hedendaagse tijdsgewricht vraagt. Samenwerken binnen teams is tegenwoordig super belangrijk, goede communiceren en van en met elkaar leren is bijna een must! In de opleidingen zijn daartoe passende werkvormen ingebouwd. Je leert met elkaar en werkt aan echte beroepsopdrachten. Onderwijs dat gepersonaliseerd en flexibel is.

Namens het Techniekcollege

Peter Tillmann