Africa we komen!

Op naar het eindpunt van Dakar

Goed gemutst, maar op een regenachtige parkeerplaats in Maastricht, nemen de tien deelnemers van ons Techniekcollege aan go for Africa, afscheid van vrienden en familie. Ze hebben er allemaal heel veel zin in. “Klaar voor de trip”, geeft docent Wim aan. Als je de auto’s bekijkt, zou je niet zeggen dat het hier om vijf barrels gaat. De deelnemende studenten van automotive hebben samen met de collega’s van het Techniekcollege hun voertuigen tiptop aan de start gebracht. Heel veel uren sleutelen en veel inzet van sponsoren gingen vooraf. Met een extra “snoeppakket” en onder luid applaus zijn ze zondag 10 februari om 13.30 uur vertrokken. Africa her they come…

Veertien ROC’s en 7600 km

Ruim 65 deelnemers van 14 ROC’s vertrokken zondag 10 februari voor een trip van ruim 7600 km naar West Afrika (Gambia) voor een project van de stichting “go for Africa (www.goforafrica.nl)

Een laatste hug

Docent en begeleider Wim Buijsen: “Ons team stopt nog even rond 13.00 uur op de parkeerplaats van MVV in Maastricht voor een laatste knuffel van vrienden en familie.” Van het Techniekcollege gaan zeven studenten en één docent (Wim Buijsen) mee. Een vader van de deelnemers reist ook mee.

“We reizen in vijf 4x4 auto’s als team groen.”

Onze Trip

Briefing door Wim: “We trotseren eerst een reis naar Zuid-Spanje. In Tarifa nemen we de boot naar Marokko. In Marokko rijden we verder via Chefchauouen en Fes naar Merzouga. Van Merzouga gaan we via het zand naar Zagora. Na een rustdag/wasdag gaat het verder naar Dakhla in Zuid-Marokko. Hier gaan we de grens over naar Mauritanië. In Mauritanië gaan we eerst naar Nouadhibou een technische school bezoeken en laten we er spullen achter voor een beter onderwijs. Hierna gaan we verder naar de grensovergang naar Senegal. In Senegal rijden we via St. Louis naar Dakar. In een verblijf bij Lac Rose nemen we een rustdag/wasdag. Lac Rose is het officiële eindpunt van de Dakar rally. Hierna rijden we verder naar de grens met Gambia. Op zondag 3 maart komen we aan op het eindpunt van de reis in Tanij in Gambia. Op woensdag 6 maart rijden we met ons team verder naar Zuid-Senegal “.

Stage

In Zuid Senegal gaan onze studenten op vier technische scholen werken (stage) aan een beter technisch onderwijs. Deze scholen staan in de plaatsen Abene, Baila, Sindian en Ziguinchor.

In Sindian is een mooie school gebouwd met sponsoren van veel grote bedrijven uit Limburg. Onze studenten gaan met studenten van deze scholen leermodellen bouwen en (basis) elektronica lesgeven. Dit doen ze samen met studenten van ROC Tilburg. Na zeven weken stage, en vermoedelijk een unieke ervaring rijker, nemen onze studenten afscheid van hun nieuwe vrienden en vliegen ze weer naar huis.

Donatie

“De auto’s worden gedoneerd aan scholen, ziekenhuizen en andere goede doelen”, legt Wim uit. “Aan deze reis en stagevoorbereiding hebben onze studenten één jaar gewerkt, zoals: sponsoren verzorgen, auto kopen en rijklaar maken, stagemateriaal en lessen voorbereiden, verzekeringen, inentingen, visums en papieren regelen en daarbij nog diverse lessen volgen in cultuur en samenwerken. Voorbereiding is het halve werk…toch?

Alleen ben je sneller, samen gaat het beter

Stichting Go for Africa heeft als doel het onderwijs op de scholen in Mauritanië, Gambia en Senegal te verbeteren. Hierdoor maken jonge mensen in deze landen een kans op een toekomst; ze kunnen werken en voor zichzelf zorgen. Tevens kunnen ze hun kennis overdragen; ze hebben een toekomst. Met studenten voor studenten. Onze studenten leren plannen, voorbereiden, kennismaken met verschillende culturen, ondernemen, kennis overdragen, improviseren, aanpassen en reizen. Natuurlijk leren ze ook een handwasje doen en koken.

Verdere info: Wim Buijsen 0655 782806 of wbuysen@techniekcollegezl.nl

VOLG DE DEELNEMERS: www.polarsteps.com/tczlgoesfor...

Namens het Techniekcollege Peter Tillmann