2019 Let's go to Africa #goforAfrica # motorvoertuigentechniek


Ook dit jaar weer gaan er studenten van de afdeling motorvoertuigen van het Techniekcollege naar Afrika. Studenten worden met dit project uitgedaagd en ze gaan kennis en materialen brengen naar landen als Gambia, Mauritanië en Senegal. Go for Africa vormt zo een kennisbrug tussen onze en de Afrikaanse cultuur. Vol passie gaan de zeven deelnemers, Hans Demollin, Justin Hermans, Rick Goblet, Luuk van Gansewinkel, Tuur Schreurs, Renske van den Aardweg en Tom Henkes deze te gekke uitdaging gaan. “Het plezier waarmee deelnemende studenten in Afrika kennis overbrengen en met leerlingen daar werken is enorm”; aldus Jan Huizinga, coördinator van Go for Africa. “Go for Africa biedt een fantastische reis van drie weken door o.a. de transsahara, en aansluitend een stage van zeven weken. “Je koopt een tweedehandsje, regelt wat sponsoren en stapt in dit onvergetelijke en leerzame avontuur.”

Teamwork

De site van Go for Africa stelt het wat te simpel maar uitdagend voor, aldus de zeven deelnemers die momenteel in volle voorbereiding zitten en uitkijken naar de start op 10 februari 2019. Een voorbereiding waarbij het erop aankomt om een geschikt voertuig te gaan vinden voor niet te veel geld (1000 euro). De auto’s reisklaar maken is voor deze mbo 4-studenten hun theoretische en praktische “the next step”. Groepen die hen voorgingen hebben tips gegeven en met gedeelde kennis en inspanningen kom je een heel eind.

Jammer?

Is het niet jammer dat jullie straks de auto’s en materialen moeten achterlaten? Hans: “Tja, dat zijn de regels, dat weet je van tevoren. Natuurlijk ga ik mijn Nissan Jeep waarmee ik samen met mijn vader naar Afrika ga, straks wel missen. Maar ook onze auto’s gaan in Afrika een mooie en functionele toekomst tegemoet. Onze Nissan wordt misschien straks wel ingezet voor ziekenvervoer of transport van leerlingen”.

Renske staat in deze mannenwereld haar mannetje wel. Haar hobby’s, u raadt het vast: sleutelen aan auto’s, daarnaast zwemmen en duiken. Tom deelt deze sleutelhobby. Zij vormen een superteam. Team 12 goes all the way!

Beroepsscholingsprojecten 7

Op 10 februari is het zover en vertrekken de studenten en docenten motorvoertuigentechniek met negen andere ROC ’s vanuit Bakel naar Gambia, Senegal en Mauritanië voor GO FOR AFRICA!

Elke deelnemer heeft vooraf € 4.500,- aan sponsorgeld opgehaald voor alle spullen, de reis en het verblijf. Verder is er een hele container verscheept met oude motoren, versnellingsbakken, demo’s en andere onderdelen om daar aan de beroepsscholen cadeau te doen. Een voorbeeldproject van social inclusion en het ontwikkelen van interculturele vaardigheden!

Het is een vernieuwende avontuurlijke manier van stagelopen. Onze deelnemers gaan gedurende zeven weken werken aan twaalf beroepsscholingsprojecten in Gambia en Senegal.

7500 km

Drie weken reizen, veel zien van Afrika, kennis overbrengen en ervaringen delen. 184 teams en dus voertuigen gingen hen al voor. 184 voertuigen die samen met de 12 zeecontainers aan materialen structureel support geven aan 32 projecten, 16 onderwijsinstellingen en 2 psychiatrische instellingen.

Social media

Hans Demollin, Justin Hermans, Rick Goblet, Luuk van Gansewinkel, Tuur Schreurs, Renske van den Aardweg en Tom Henkes wilt u natuurlijk volgen tijdens hun reis en verblijf. U kunt ze vinden via de Facebook-pagina Techniekcollege-zl-goes-for-Africa of op Instagram: tczl goes for Africa.

Namens alle collega’s van het Techniekcollege: veel succes en stop je rugzak vol met ervaringen… go go go!

Op 7 dec is de afdeling motorvoertuigen van Techniekcollege de landingsplaats voor alle deelnemende voertuigen

# keuring voor en door studenten

Peter Tillmann Tech2create en Techniekcollege