Object love vanaf 14-04-2018 te zien in De Domijnen

Werk van studenten media&sign bezichtigen?

Object Love onthult onze intieme relatie met dingen. Mensen maken dingen om in onze praktische en emotionele behoeften te voorzien. Dingen zijn overal. We zitten er op, in, tussen of onder. Ze zijn een verlengstuk van ons lichaam en vergroten onze capaciteiten. We zijn er lijfelijk en emotioneel mee verbonden.

‘’We brengen meer tijd door met dingen dan met mensen. We leven ermee en zijn de hele dag met ze in contact. Zonder dingen kunnen we niet overleven.’’ Als blijk van haar liefde voor de dingen trouwde Yvonne Dröge Wendel in 1992 met een dressoir van het merk Wendel, waarmee ze sindsdien door het leven gaat.

Dingen zijn veel meer dan fysieke objecten. Ze worden gemaakt door mensen om in onze praktische en emotionele behoeften te voorzien. We maken gebruiksvoorwerpen en symbolische objecten, die functioneren als een verlengstuk van ons lichaam. We projecteren er betekenissen op. We raken ze aan en koesteren ze. We vereren ze en haten ze.

‘We are living in a material world,’ zingt Madonna. Door de ontwikkeling van de technologie en de democratisering van de consumptie is het aantal dingen geëxplodeerd en ze zijn complexer geworden. We willen steeds meer, maar onze Object Love put de aarde uit.

De mens ontwerpt werktuigen om beter te kunnen overleven. Nu leven we in een mensgemaakte biotoop en worden wij geleefd door de dingen. Dat daagt kunstenaars uit om onze relatie met dingen te onderzoeken. Waarom maken we dingen? Waarom zijn we er zo aangehecht? Wat zijn de consequenties van onze Object Love?

Deelnemend kunstenaars: Machiel Braaksma (NL), Melanie Bonajo (NL), Anton Cotteleer (BE), Danielle Dean (UK/US), Yvonne Dröge Wendel (NL), Ni Haifeng (CN/NL), Jeroen van Loon (NL), Pet van de Luijtgaarden (NL), Vika Mitrichenko (BR/NL), Olaf Mooij (NL), Ted Noten (NL), Min Oh (SKR), Hans Op de Beeck (BE), Erwin Olaf (NL), Maria Roosen (NL), Superflex (DK), Bas de Wit (NL), Bill Woodrow (UK) en Erwin Wurm (AT).

Bij de tentoonstelling verschijnt ook een publicatie met een voorwoord van de beroemde historicus Frank Trentmann, auteur van het encyclopedische Empire of Things.